Μειωμένη η φετινή παραγωγή σύκων

Την άλλη εβδομάδα ανοίγουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για την παραλαβή των σύκων της φετινής παραγωγής, που είναι όψιμη κατά 10 με 15 μέρε...


Την άλλη εβδομάδα ανοίγουν τα απεντομωτήρια της Συκικής για την παραλαβή των σύκων της φετινής παραγωγής, που είναι όψιμη κατά 10 με 15 μέρες και αναμένεται μειωμένη, λόγω των ζημιών από τον καύσωνα.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης πρόκειται να καθοριστούν οι τιμές για κάθε ποιότητα, με την ελπίδα να είναι αυξημένες.

Αυτά σημείωσε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαγεωργίου επιβεβαίωσε ότι φέτος τα σύκα είναι πολύ όψιμα και μας ενημέρωσε πως άνοιξε χθες και θα ανοίξει και την Παρασκευή το απεντομωτήριο στους Μολάους, το πρώτο σε Μεσσηνία και Λακωνία.

Πληροφόρησε ότι στη Μεσσηνία όποιος παραγωγός έχει σύκα να παραδώσει, αυτή την εβδομάδα, μπορεί να το κάνει στις εγκαταστάσεις της Συκικής, στην αρχή του δρόμου Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ανοίξουν όλα τα απεντομωτήρια.

Για την εικόνα της παραγωγής παρατήρησε ότι “υπάρχουν ζημιές από τον καύσωνα, σε κάποια περιβόλια είναι μεγάλη και η παραγωγή θα είναι μειωμένη” και πρόσθεσε: “Ομως, αν συνεχίσει να ευνοεί ο καιρός με την υγρασία που έχει, ιδιαίτερα στα καλά περιβόλια, η παραγωγή θα αυξηθεί και σε ποσότητα και θα είναι καλύτερη σε ποιότητα”.


Οσον αφορά την καταγραφή της ζημιάς, ο πρόεδρος της Συκικής ανέφερε ότι αναγγελία ζημιάς επίσημα δεν έχει γίνει, αλλά επεσήμανε πως “έχουμε ενημερώσει τον ΕΛΓΑ και τους συκοπαραγωγικούς δήμους της Μεσσηνίας και της Λακωνίας και οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναμονή. Να δούμε και τι ποσότητες θα μαζευτούν”.

Συμπλήρωσε ότι “οι ανταγωνιστές μας, οι Τούρκοι και στον Ταξιάρχη της Εύβοιας, έχουν πάει καλά, είναι παρόντες” και για τις τιμές παρατήρησε πως “είμαστε σε επαφή με τους πελάτες μας, παρακολουθούμε τι γίνεται στην αγορά και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο δυνατό, να δώσουμε αύξηση, όπως κάνουμε κάθε χρόνο”.

ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της συκοκαλλιέργειας που είχε εξαγγελθεί με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενημέρωσε ότι “δεν προχώρησε” και διευκρίνισε: “Με τον τρόπο που επιχειρήθηκε να δοθεί, δεν περπάτησε. Η κατεύθυνση ήταν να υλοποιηθεί από τους συνεταιρισμούς, αλλά οι παραγωγοί ήθελαν να το διαχειριστούν οι ίδιοι, ο καθένας προσωπικά. Και αυτή η κατεύθυνση ήταν και για άλλα προϊόντα, όχι μόνο για τα σύκα. Προβλέπονταν συνολικά 300 εκ. ευρώ για την αγροτική παραγωγή. Ηταν οδηγία από την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει ο συνεταιρισμός όλη τη διαδικασία και τα μισά χρήματα θα τα έβαζε ο συνεταιρισμός”.

Κλείνοντας, ο κ. Παπαγεωργίου μας είπε ότι “τα τελευταία χρόνια η Συκική έχει δώσει 100.000 δενδρύλλια με 1 ευρώ στα μέλη και 5 ευρώ στα μη μέλη και δωρεάν σε κάποιους που δεν μπορούσαν να πληρώσουν. Υπάρχει όμως ζήτημα άρδευσης και αρκετά δεν απέδωσαν. πάντως περιβόλια με νέα δενδρύλλια που έχουν ποτιστεί, έχουν αρχίσει και βγάζουν σύκα”.

Γράφτηκε από τον Γιάννη ΣινάπηΣχόλια