Οι ισχυρές εξαγωγές σιταριού της Ρωσίας φέρνουν αύξηση στις τιμές εξαγωγής

Οι τιμές εξαγωγής ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, με τον ρυθμό των αποστολών να παραμένει υ...


Οι τιμές εξαγωγής ρωσικού σιταριού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων, με τον ρυθμό των αποστολών να παραμένει υψηλός, και οι αναλυτές αύξησαν τη Δευτέρα τις προβλέψεις τους για τις ρωσικές εξαγωγές για τη νέα σεζόν.

Σύμφωνα με τη γεωργική συμβουλευτική εταιρεία IKAR, η τιμή του ρωσικού σιταριού περιεκτικότητας 12,5% σε πρωτεΐνη, που είχε προγραμματιστεί για free-on-board (FOB) παράδοση στις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν 248 δολάρια ανά τόνο την περασμένη εβδομάδα, από 241 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο επικεφαλής της IKAR Ντμίτρι Ρίλκο είπε ότι οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, τα προβλήματα με την ποιότητα του σιταριού από το βόρειο τμήμα της ζώνης σίτου της ΕΕ καθώς και τα προβλήματα με την ποιότητα των ρωσικών σιτηρών τροφοδοτούν την αύξηση των τιμών.

Η εστιασμένη στη Ρωσία γεωργική εταιρεία συμβούλων Sovecon εκτιμά τις συνολικές ρωσικές εξαγωγές σιταριού τον Ιούλιο σε 4,4 εκατ. τόνους, σε σύγκριση με 2,5 εκατ. τόνους τον Ιούλιο του 2022 και έναν ιστορικό μέσο όρο 2,8 εκατ. τόνων για τον μήνα Ιούλιο. Οι ρωσικές εξαγωγές σιταριού ήταν σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ τους τελευταίους μήνες λόγω της ανοδικής συγκομιδής το 2022 και των μεγάλων αποθεμάτων.

Οι αποστολές Αυγούστου αναμένεται να είναι πάνω από 5,0 εκατ. τόνους, ανέφερε η Sovecon στο σημείωμά της.

Η Sovecon αύξησε τη Δευτέρα τις προβλέψεις της για τις εξαγωγές σιταριού για τη σεζόν 2023/24 σε νέο ρεκόρ 48,1 εκατ. τόνων.

Η IKAR προέβλεψε τις εξαγωγές σιτηρών της Ρωσίας σε 61,0 εκατ. τόνους τη σεζόν 2023/24, συμπεριλαμβανομένων 47,5 εκατ. τόνων σίτου, από τις προηγούμενες προβλέψεις των 58,5 και 46,0 εκατ. τόνων αντίστοιχα.

Η GASC της Αιγύπτου αγόρασε την περασμένη εβδομάδα 300.000 τόνους ρωσικού σίτου για 250 δολάρια ανά τόνο FOB.

Η Ρωσία εξήγαγε 1,23 εκατ. τόνους σιτηρών την περασμένη εβδομάδα σε σύγκριση με 930.000 τόνους την εβδομάδα νωρίτερα, εκ των οποίων 990.000 τόνους σιταριού σε σύγκριση με 900.000 τόνους την εβδομάδα νωρίτερα, έγραψε η Sovecon στο εβδομαδιαίο της σημείωμα.
πηγή: (capital.gr)

Σχόλια