Ο καύσωνας καταστρέφει και τη βιομηχανία ελαιόλαδου ...

Φόβοι για ελλείψεις και υψηλές τιμές, καθώς η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός Ισπανία θα έχει τη δεύτερη συνεχόμενη χειρότερη σοδειά της Χωρίς τέλ...


Φόβοι για ελλείψεις και υψηλές τιμές, καθώς η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός Ισπανία θα έχει τη δεύτερη συνεχόμενη χειρότερη σοδειά της

Χωρίς τέλος οι καταστροφικές συνέπειες από το κύμα καύσωνα που σαρώνει τη νότια Ευρώπη. Σε κρίση η βιομηχανία ελαιόλαδου, καθώς οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται ότι θα καταστρέψουν και τη φετινή σοδειά -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- εγείροντας φόβους για ελλείψεις και τιμές στα ύψη τον επόμενο χειμώνα.

Μετά από τις καλές θερμοκρασίες της άνοιξης που βοήθησαν την ανθοφορία της Ισπανίας, που προσφέρει τη μισή παγκόσμια παραγωγή από ελιές, η συγκομιδή προβλεπόταν ότι θα ήταν φέτος μόλις 28% υψηλότερη σε σχέση με την περσινή, τη χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιόλαδου (ΔΟΕ) προέβλεψε ότι η χώρα θα παρήγαγε 850.000 τόνους, σε σύγκριση με τα 1,3 εκατ. τόνους που βγάζει σε μια κανονική χρονιά και τους μόλις 660.000 τόνους που κατάφερε πέρυσι. Η πρόβλεψη αυτή όμως είχε γίνει πριν ο καλοκαιρινός καύσωνας χτυπήσει δυνατά τις χώρες της νότιας Ευρώπης.

ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΛΑΔΙ ΑΠΟ ΤΑ ΡΑΦΙΑ;

Η βιομηχανία τώρα φοβάται ότι η φετινή παραγωγή ίσως καταλήξει χειρότερη και από την καταστροφική περσινή, αφού το δεύτερο κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες άνω των 43 βαθμών Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της Ισπανίας, θα προκαλέσει την πρόωρη πτώση των καρπών από τα δέντρα, όταν δηλαδή είναι ακόμα άγουρες οι ελιές.

«Στην Ισπανία ξέρουμε ήδη ότι θα είναι μια ακόμα κακή χρονιά, αλλά κανείς δεν φαίνεται να έχει καταλάβει το μέγεθος αυτού που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας. Οι θερμοκρασίες ρεκόρ δεν βοηθούν την κατάσταση», δηλώνει στον Guardian ο Γουόλτερ Ζάνρε, διευθύνων σύμβουλος του βρετανικού βραχίονα της Filippo Berio, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγού ελαιόλαδου σε όλο τον κόσμο.

«Δεν μπορώ να εξηγήσω το μεγάλο άγχος μας για την τρέχουσα κατάσταση. Πέρυσι, η Ισπανία μπήκε στη συγκομιδή με πλεόνασμα από την προηγούμενη χρονιά, που εξισορρόπησε κάπως το έλλειμμα. Φέτος τα βαρέλια δεν έχουν ούτε σταγόνα. Ακόμη και στην περίπτωση που η Ισπανία παράγει τους προβλεπόμενους 850.000 τόνους, οι τιμές θα χειροτερέψουν».

ΤΙ ΛΑΔΙ, ΤΙ ΧΡΥΣΟΣ

Με απλά λόγια, το λάδι θα πωλείται σε τιμές χρυσού, αφού φτωχές θα είναι για τους ίδιους λόγους και οι συγκομιδές ελιάς στην Ιταλία την Πορτογαλία.

Ήδη οι τιμές χονδρικής έχουν διπλασιαστεί από τις αρχές του 2022. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο, η λιανική τιμή του ελαιόλαδου αυξήθηκε κατά 47% φτάνοντας τις 6,16 λίρες για ένα μπουκάλι μισού λίτρου τον Μάιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Δεδομένου ότι η φθινοπωρινή συγκομιδή είναι απίθανο να παράγει νέο λάδι μέχρι τον Νοέμβριο και από τη στιγμή που οι προμήθειες του περασμένου έτους προβλέπεται να εξαντληθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο, με τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης, είναι σίγουρο ότι τα σουπερμάρκετ θα έχουν ελλείψεις το φθινόπωρο.

ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΙΤΑΛΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ

Με τα κόστη της ενέργειας, των εργατών και ων συσκευασιών στα ύψη εκτιμάται πως πολλοί μικρότεροι παραγωγοί θα βγουν εκτός δουλειάς, επισημαίνει ο Ζάνρε.

«Οι επόμενοι μήνες θα είναι δύσκολοι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η βιομηχανία ελαιόλαδου βρίσκεται σε κρίση. Παρότι οι τιμές είναι υψηλές, κανείς δεν κερδίζει», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.
Με τον φόβο η κλιματική κατάσταση να χειροτερέψει στο άμεσο μέλλον να εντείνεται, παραγωγοί όπως η Filippo Berio στρέφονται σε άλλες χώρες για να προμηθευτούν το λάδι που χρειάζονται όπως η Τουρκία και η Χιλή, μακριά από τις παραδοσιακές πηγές τους σε Ιταλία, Ελλάδα και Ισπανία.
Καταστροφή και στις ντομάτες

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι ανάλογες ανησυχίες υπάρχουν και για τις ντομάτες στην Ιταλία, που ήδη είναι κάτω 15% στα συνήθη επίπεδα παραγωγής λόγω των πλημμυρών που έπληξαν νωρίτερα φέτος τη γειτονική χώρα.

Αν οι υψηλές θερμοκρασίες συνεχιστούν υπάρχει περίπτωση να καταστρέψουν την τρέχουσα σοδειά που είναι σχεδόν έτοιμη να μαζευτεί, καταλήγει ο Ντιέγκο Παριότι, εμπορικός διευθυντής υπεύθυνος για τις εξαγωγές στην Conserve Italia, που παράγει τα ντοματίνια και τον ντοματοχυμό Cirio.


Σχόλια