Λευτ. Αυγενάκης: Στόχος η Γεωργική Σχολή Μεσαράς να γίνει “φάρος” της αγροτικής εκπαίδευσης

Με στόχο, η ουσιαστική αναβάθμιση της Αγροτικής Σχολής Μεσαράς στο νομό Ηρακλείου, “να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας κα...


Με στόχο, η ουσιαστική αναβάθμιση της Αγροτικής Σχολής Μεσαράς στο νομό Ηρακλείου, “να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης των αγροτών μας και να αποτελέσει πρότυπο γεωργικής σχολής για ολόκληρη τη χώρα”, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης επισκέφθηκε σήμερα την σχολή και συμμετείχε σε σύσκεψη με την συμμετοχή του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη και στελεχών.


Η Γεωργική Σχολή Μεσαράς ιδρύθηκε το 1920 και όπως επισήμανε ο υπουργός σε δηλώσεις του, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και η έντονη αστικοποίηση οδήγησαν, τις τελευταίες δεκαετίες, τη Σχολή σε μαρασμό.

Μπορεί να έμειναν λίγοι φοιτητές, αλλά σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, η ποιότητα της γνώσης που προσφέρει παρέμεινε υψηλή και η αυξημένη ζήτηση, αλλά και οι απαιτήσεις για ένα καλύτερο και πιο σύγχρονο προϊόν, καθιστούν καθοριστική την “ανάσταση” και τη συντήρησή της. Από το έτος 2021-2022 η ειδικότητα ΙΕΚ που λειτουργεί στη Γεωργική Σχολή Μεσαράς είναι αυτή του Τεχνικού Θερμοκηπίων και Καλλιεργειών Κάλυψης.

Οι φοιτητές του Δημόσιου ΙΕΚ της ειδικότητας «Τεχνικός Θερμοκηπίων & Καλλιεργειών υπό Κάλυψη», που λαμβάνουν πτυχίο επιπέδου 5, εκπαιδεύονται και καταρτίζονται στις σύγχρονες μεθόδους που αφορούν στον εξοπλισμό, την κατασκευή, συντήρηση και ανανέωση των θερμοκηπίων, καθώς και στην παραγωγή των αγροτικών προϊόντων θερμοκηπίου. Επίσης, όπως αναφέρθηκε, μέσα από την αναβάθμισή της και το σύγχρονο σύστημα εκπαίδευσης που θα εφαρμοσθεί, η Γεωργική Σχολή Μεσαράς θα καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς με εξειδικευμένο προσωπικό στο χώρο του πρωτογενή τομέα και θα εξασφαλίζει επαγγελματική σταδιοδρομία στους αποφοίτους της.

Μοντέλο για την αναβάθμιση της Γεωργικής Σχολής Μεσσαράς αποτελεί η Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, ενώ πρόθεση του κ. Αυγενάκη είναι να αξιοποιηθεί για το σκοπό αυτό κάθε ευρωπαϊκό η εθνικό χρηματοδοτικό εργαλείο.


“Σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τους Δήμους της περιοχής, αλλά και με την ενίσχυση της γνώσης και αξιοποίηση της εμπειρίας που διαθέτουν πανεπιστημιακοί φορείς, όπως οι καθηγητές Χρ. Αυγουλάς και Μαρία Μιχαλοπούλου, καθώς και ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, η Γεωργική Σχολή της Μεσαράς θα γίνει και πάλι ο “φάρος” της γεωργικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη/ Δημήτρης Καρυωτάκης/ Γιώργος Παπαδάκης


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια