Έχουν χάσει την μπάλα στον ΟΠΕΚΕΠΕ ; Δεν γνωρίζει ο οργανισμός τι πλήρωσε & σε ποιους το πλήρωσε ...

Τίποτα δεν πάει καλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες σε αυτούς μπορούσαν να γνωρίζουν ή είχαν π...


Τίποτα δεν πάει καλά στον ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και πολύ καιρό. Κι αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες σε αυτούς μπορούσαν να γνωρίζουν ή είχαν πληροφόρηση για τις εξελίξεις στον οργανισμό. Όμως τώρα την δραματική κατάσταση του οργανισμού, σε ότι αφορά τις πληρωμές των αγροτικών επιδοτήσεων, την γνωρίζει το σύνολο του αγροτικού κόσμου και φυσικά όλων των εμπλεκόμενων με την αγροτική παραγωγή (έμποροι, μεταποιητές, τράπεζες κλπ). Τα στοιχεία, λοιπόν, είναι ξεκάθαρα η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων του 2022 δεν μπορεί να ολοκληρωθεί καθώς το ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένος Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου) δεν είναι λειτουργικό.


Ήταν 29 Ιουνίου, όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε, πως προχωρά εξόφληση των αγροτικών επιδοτήσεων του 2022 (βασική ενίσχυση, πρασίνισμα κλπ.), αλλά και μιας σειράς μικρών επιδοτήσεων που αφορούν ειδικά καθεστώτα επιδότηση (π.χ. επιδότηση για το ντοματάκι της Σαντορίνης). Η ανακοίνωση αναφέρει πως η πληρωμή αφορά 630.000 δικαιούχους και 56 καθεστώτα επιδότησης. Δεν διευκρινίζει πως τα ειδικά καθεστώτα επιδότησης αφορούν ένα πολύ μικρό αριθμό παραγωγών, ενώ η βασική ενίσχυση και το πρασίνισμα αφορούν και τους 630.000 αγρότες – παραγωγούς δικαιούχους αγροτικών επιδοτήσεων.

Την επόμενη ημέρα 30 Ιουνίου χιλιάδες δικαιούχοι των επιδοτήσεων παραπονούνται ότι δεν έλαβαν ούτε ευρώ και δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό. Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δεν υπάρχει καμία επίσημη ανακοίνωση. Όμως ξεκινούν σειρά διαρροών προς τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται αποκλειστικά με το αγροτικό ρεπορτάζ.

Έτσι καθημερινά υπάρχουν δημοσιεύματα που αναφέρουν «πληρώθηκε η βασική ενίσχυση», «αύριο πληρώνεται το πρασίνισμα», «το απόγευμα τα χρήματα θα είναι διαθέσιμα για τους παραγωγούς» κλπ.

Αυτές οι διαρροές εξοργίζουν όλο και περισσότερο του αγρότες που περίμεναν αυτά τα λιγοστά χρήματα για να καλύψουν κάποιες από τις υποχρεώσεις τους. Έτσι στα μέσα ενημέρωσης εμφανίζονται ρεπορτάζ που καταγράφουν την οργή των αγροτών και την μεγάλη καθυστέρηση στην εξόφληση των επιδοτήσεων.

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα αναφέρουν πως η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 29 Ιουνίου, είχε ως στόχο να κρατήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τα προσχήματα έναντι των υποχρεώσεων της χώρας προς τις κοινοτικές αρχές. Βέβαια στην ίδια ανακοίνωση υπήρχε μια σημείωση που ξεκαθάριζε πως η αποπληρωμή των επιδοτήσεων θα γίνει μέχρι και τον Οκτώβριο του 2023

Χρειάστηκε να φθάσουμε στις 11 Ιουλίου, ώστε ο ΟΠΕΚΕΠΕ να προβεί σε ανακοίνωση των πληρωμών που έγιναν από τις 30 Ιουνίου και μέχρι τις 7 Ιουλίου. Η ανακοίνωση ανέφερε πως έγιναν πληρωμές 197,5 εκατ. ευρώ. Σε αυτή την εξαιρετικά αναλυτική ανακοίνωση, όπου μπορεί κανείς να δει τα 5.792,36 ευρώ που δόθηκαν για την αγκινάρα της Τήνου και τα 12.842,12 ευρώ που δόθηκαν για τα Δαμάσκηνα της Σκοπέλου, υπήρχε καταχωνιασμένη κεντρική είδηση. Για την βασική ενίσχυση πληρώθηκαν 63,47 εκατ. ευρώ και για το πρασίνισμα 17,11 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά 80,58 εκατ. ευρώ. Ωστόσο δεν ανακοινώθηκε ο αριθμός των παραγωγών που πληρώθηκαν, ο αριθμός των παραγωγών που έμειναν εκτός πληρωμής. Οι αιτίες για τις οποίες δεν πληρώθηκαν ορισμένοι παραγωγοί και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να αντιμετωπισθούν αυτά τα προβλήματα.

Δηλαδή δεν δόθηκαν στην δημοσιότητα τα στοιχεία της πληρωμής, όπως γίνεται κάθε φορά που κάνει πληρωμές ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μέχρι τις 31 Ιουλίου, στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν αναρτημένη η ανακοίνωση που αφορούσε τα στοιχεία των πληρωμών που είχαν γίνει από 9 ως 19 Ιουνίου. Την ίδια ώρα χιλιάδες αγρότες και δικαιούχοι επιδοτήσεων στην χώρα είχαν λάβει μια περίεργη… πληρωμή. Ήταν μια κατάθεση 0,01 ευρώ (!!!) στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία έγινε κατά την διάρκεια του Ιουλίου.

Αυτές οι «περίεργες» πληρωμές έγιναν προκειμένου να μπορεί ο Οργανισμός να ισχυρισθεί πως προχώρησε στην πληρωμή των επιδοτήσεων στις κοινοτικές αρχές. Την ίδια ώρα χιλιάδες αγρότες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ χωρίς να γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό, ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα των αγροτών και τα μελετητικά γραφεία που συνέταξαν τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2022 βρίσκονται ανάμεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και τους αγρότες χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.πηγή:StoNisi.gr

Σχόλια