Αποζημιώσεις στους καλλιεργητές για τις πυρκαγιές – Στην αναμονή οι κτηνοτρόφοι

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι ζημιές που καταγράφηκαν στην Ρόδο μέχρι και την Δευτέρα 24 Ι...


Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι ζημιές που καταγράφηκαν στην Ρόδο μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουλίου, αφορούσαν καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου περίπου 50.000 ελαιόδενδρων και ζωικού κεφαλαίου 2.500 ζώων και μελισσοσμηνών. 

Την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου ανακοίνωσε την Τετάρτη (2 Αυγούστου) ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ΕΛΓΑ. Κλιμάκια του οργανισμού είχαν μεταβεί στη Ρόδο και τη Θεσσαλία από την περασμένη εβδομάδα με στόχο την άμεση καταγραφή των ζημιών για την επίσπευση των αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, οι ζημιές που καταγράφηκαν στην Ρόδο μέχρι και την Δευτέρα 24 Ιουλίου, αφορούν καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου περίπου 50.000 ελαιόδεντρων και ζωικού κεφαλαίου 2.500 ζώων και μελισσοσμηνών.

Στη Θεσσαλία, από την άλλη, δύο ημέρες αργότερα, οι «ζημίες στις καλλιέργειες φυτικού κεφαλαίου προς το παρόν είναι εξαιρετικά περιορισμένες και αφορούν καλλιέργειες αμυγδάλων και εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό άλλων δεντροκαλλιεργειών», όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου. Ωστόσο υπήρξαν σημαντικές καταστροφές σε σιτηρά και αμπελοκαλλιέργειες. Παράλληλα, είχαν αναφερθεί 49 αναγγελίες απώλειας ζωικού κεφαλαίου.

Μια εβδομάδα μετά, λοιπόν, ο ΕΛΓΑ ανακοίνωσε τα ποσά των αποζημιώσεων. Ωστόσο αυτά περιλαμβάνουν μόνο τις καμένες καλλιέργειες και όχι τις κτηνοτροφικές μονάδες που επλήγησαν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, ο ΕΛΓΑ αποφάσισε ότι «οι τιμές ενίσχυσης των καλλιεργειών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές 2023, οι οποίες εντάσσονται σε προγράμματα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Κρατική Αρωγή» ορίζονται ως εξής:

1. ελαιόδενδρα: εκατόν εξήντα (160,00) ευρώ
2. λοιπές δενδρώδεις καλλιέργειες : εκατόν επτά (107,00) ευρώ
3. αμπελοειδή: τρεις χιλιάδες πεντακόσιες (3.500,00) ευρώ ανά στρέμμα
4. αρωματικά φυτά: δυο χιλιάδες (2.000,00) ευρώ ανά στρέμμα

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α. κατατίθεται, στη συνέχεια, στην Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής για να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις, για τον προϋπολογισμό των αποζημιώσεων, κατόπιν και της αποστολής του ψηφιακού αρχείου από τον ΕΛ.Γ.Α. με τους δικαιούχους παραγωγούς.

Αναμονή για τους κτηνοτρόφους

Ωστόσο, η αποζημίωση των κτηνοτρόφων, μια εβδομάδα αργότερα, εξακολουθεί να μην έχει ανακοινωθεί. Πιθανότατα, αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή στις πιο σημαντικά πληγείσες περιοχές, τη Ρόδο και τη Μαγνησία.

Μάλιστα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, δήλωσε την Τετάρτη ότι η καταγραφή των απωλειών ζωικού κεφαλαίου στη Μαγνησία ολοκληρώνεται «εντός των ημερών», ενώ στη Ρόδο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η καταγραφή του φυτικού κεφαλαίου παράλληλα με αυτή του ζωικού.

Επιπλέον ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας

Εν μέσω πυρκαγιών και ανεπανάληπτων καταστροφών, το υπουργείο αποφάσισε να ενισχύσει περαιτέρω την μικρομεσαία αγροτική επιχειρηματικότητα σε μια προσπάθεια ανακούφισης του αγροτικού κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι «εξασφάλισε επιπλέον πόρους ύψους 10 εκ. € για την ενίσχυση του Ταμείου» Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Οι ωφελούμενοι είναι επαγγελματίες αγρότες, «νομικά πρόσωπα με κύρια δραστηριότητα την γεωργία, νέοι γεωργοί ενταγμένοι στην δράση 6.1,αναγνωρισμένα συλλογικά σχήματα αγροτών και μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις με τελικό προϊόν γεωργικό».

Το ύψος του δανείου που μπορούν να λάβουν «κυμαίνεται από 3.000 € έως 25.000 € και ο χρόνος αποπληρωμής του από 2 έως 5 έτη», ενώ σε κάθε δάνειο το 50% χορηγείται από το ΠΑΑ μέσω του Ταμείου και είναι άτοκο και το υπόλοιπο 50% από την τράπεζα.

Τέλος, σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας στο επόμενο διάστημα θα ανέλθει στα 31,5 εκ. € από 21,5 εκ. € που είναι σήμερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.


Σχόλια