Ο καύσωνας ακριβαίνει το κρασί ...

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει ζημιές στα αμπέλια στη νότια Γαλλία σε βαθμό που η παραγωγή θα μειωθεί, α...


Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αυτού του καλοκαιριού έχουν προκαλέσει ζημιές στα αμπέλια στη νότια Γαλλία σε βαθμό που η παραγωγή θα μειωθεί, αλλά ο καύσωνας ενδέχεται να δημιουργήσει μια σοδειά «εξαιρετικής» ποιότητας, δήλωσε ο οινοποιός Ζερόμ Βολ καθώς τρύγιζε σταφύλια τις πρώτες πρωινές ώρες χθες για να αποφύγει τη ζέστη.

Ένα κύμα καύσωνα έπληξε μεγάλες περιοχές της Γαλλίας τις τελευταίες ημέρες με τις θερμοκρασίες να αναμένεται να φτάσουν τους 42 βαθμούς Κελσίου στην αμπελουργική κοιλάδα Ρον αυτή την εβδομάδα.
«Φέτος έχει καθυστερήσει η συγκομιδή, γεγονός που θα κάνει ακόμη καλύτερη την ποιότητα των σταφυλιών και επομένως θα αυξήσει το κόστος του κρασιού, καθώς η βελούδινη υφή και τα αρώματα που θα αναδυθούν θα κάνουν ένα μάλλον εξαιρετικό κρασί από τον τρύγο του 2023», είπε ο Βολ από τον αμπελώνα του στο Βαλβινιέρ στον νομό Αρντές.

Η πτώση της παραγωγής θα ανέλθει σε ποσοστό μεταξύ 10% και 20% στην περιοχή, αλλά η παραγωγή θα έχει υψηλότερη ποιότητα, δήλωσε ο Βολ, ο οποίος εκπροσωπεί τους οινοποιούς του νομού.

«Ο καύσωνας δεν είναι κακός αν δεν διαρκέσει πολύ, ωστόσο καίει λίγο τα σταφύλια και έτσι χάνουμε λίγη παραγωγή ως οινοπαραγωγοί», είπε.

Οι αρχές συνέστησαν στους αμπελουργούς να εργάζονται τις πολύ πρωινές ώρες για να αποφεύγουν την έκθεση σε υπερβολική ζέστη.

Η συγκομιδή κατά τη διάρκεια της νύχτας επιτρέπει να διατηρούνται τα σταφύλια πιο δροσερά, που σημαίνει ότι χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια και αποφεύγεται τυχόν ζημιά στη συγκομιδή ή αλλοίωση στα αρώματα, τόνισε ο Βολ.

Σχόλια