Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αμπελουργοί της Κρήτης - Ο καύσωνας αποτελείωσε τα αμπέλια ...

Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αμπελουργοί στην Κρήτη, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται. Με βάση τους υπολογισμούς που ...


Σε απόγνωση βρίσκονται εκατοντάδες αμπελουργοί στην Κρήτη, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους να χάνονται.

Με βάση τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι ίδιοι, φαίνεται ότι οι περιουσίες τους έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά από το παρατεταμένο κύμα καύσωνα που πλήττει ολόκληρη τη χώρα και κατά συνέπεια την Κρήτη. Κάνοντας μια πρόχειρη καταγραφή οι ίδιοι εκτιμούν ότι οι καταστροφές στα αμπέλια βρίσκονται μεταξύ του 80% και του 100%, ενώ ζητούν την άμεση καταγραφή των ζημιών.

Οι αμπελουργοί διεκδικούν επίσης την προκαταβολή της ενίσχυσής τους έγκαιρα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα πολλαπλά προβλήματα που υπάρχουν στην παραγωγή. Δηλώνουν επίσης ότι χωρίς ενισχύσεις δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν, οπότε ακόμα και τα τμήματα των αμπελιών τους που έχουν καταφέρει να διασωθούν μοιραία θα καταστραφούν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συνολικότερη παραγωγή.

Ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών κι Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης και άλλοι παραγωγοί μιλούν για καμένα σταφύλια, κάποιοι δε θα μπουν καν στη διαδικασία του τρύγου, αφού έχει χαθεί το σύνολο της παραγωγής τους.

Όπως υποστηρίζουν, ήδη η παραγωγή έχει μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια και υπάρχει κίνδυνος η ύπαιθρος να ερημώσει τελείως.


Σχόλια