Παντζάρι : Αυξημένη ζήτηση και ανοιχτοί ορίζοντες στην καλλιέργεια και τυποποίηση του

«Εφόσον οι καταναλωτές θέλουν κάτι έτοιμο για σερβίρισμα ή για μαγείρεμα στον τομέα των λαχανικών, εμείς προχωρήσαμε έχοντας και σαν καλό πα...


«Εφόσον οι καταναλωτές θέλουν κάτι έτοιμο για σερβίρισμα ή για μαγείρεμα στον τομέα των λαχανικών, εμείς προχωρήσαμε έχοντας και σαν καλό παράδειγμα την προσπάθεια των Γάλλων», αναφέρει ο Σαράντος Κορωνιός, της Φάρμα-Νότος ΙΚΕ, που καλλιεργεί και τυποποιεί παντζάρι.

«Εμείς μπήκαμε στη λογική του εγχειρήματος να έχουμε το παντζάρι προβρασμένο και έτοιμο για σερβίρισμα. Έτσι, μετά από πειραματισμούς, καταλήξαμε να μπορούμε να διαθέσουμε στην αγορά έτοιμο προβρασμένο και αποφλοιωμένο παντζάρι, που μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο χωρίς συντηρητικά για έξι μήνες».

Ο κ. Κορωνιός, αναφερόμενος στην καλλιέργεια του παντζαριού, δήλωσε ότι «η συγκομιδή του γίνεται όλο τον χρόνο, με δεδομένο ότι το χρειαζόμαστε και η καλλιέργειά του θεωρείται εύκολη σε σχέση με άλλα κηπευτικά. 

Η ζήτηση είναι αυξανόμενη, είναι ένα προϊόν που έχει χαμηλά καλλιεργητικά έξοδα και χαμηλό κόστος επεξεργασίας, με αποτέλεσμα η τελική του τιμή να είναι χαμηλή και προσιτή στον καταναλωτή. Για αυτό και μέχρι στιγμής χαίρει μεγάλης κατανάλωσης». 

Η έλλειψη εργατών καθιστά απαγορευτική κάθε σκέψη για διάθεση παντζαριών σε φρέσκια μορφή στην αγορά.

Ο ίδιος, έχοντας πλέον την εμπειρία από την εταιρεία του, στοχεύει πρωτίστως στην ποιότητα που ζητάει ο καταναλωτής.

«Το κλίμα, όπως έχει διαμορφωθεί και η ζήτηση που υπάρχει, έχουν αλλάξει το τοπίο της αγοράς, με την έννοια ότι κάθε χώρα ξένη που παράγει αυτό το προϊόν παρουσιάζει ελλείμματα στην παραγωγή λόγω κλιματικής αλλαγής και έτσι η αγορά κοιτά να βρει πρώτα ελληνικό προϊόν και μετά εισαγόμενο», καταλήγει.


Σχόλια