Θεσσαλία: Οι καταστροφές έφεραν ανησυχία στους αγρότες της Αγιάς ενόψει της έναρξης της συγκομιδής μήλων ποικιλίας Gala

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς πραγματοποιούν ευρεία σύσκεψη Δ....


Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί της Αγιάς πραγματοποιούν ευρεία σύσκεψη Δ.Σ. και αγροτών της Αγιάς, αύριο Τετάρτη 2 Αυγούστου και ώρα 8:30 το βράδυ, στην ταβέρνα «Χατζάκος» στην Αγιά.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Ανησυχία επικρατεί στους αγρότες της Αγιάς, καθώς η φετινή χρονιά είχε μεγάλες καταστροφές στα προϊόντα από τις καιρικές συνθήκες, βροχοπτώσεις και παγετό, που μείωσαν σημαντικά τόσο την παραγωγή, όσο και το εισόδημα. Ανησυχία που εντείνεται, καθώς για μια ακόμα χρονιά φαίνεται οι αγρότες να είναι στο ίδιο έργο θεατές, αφού, ενόψει της έναρξης της συγκομιδής μήλων, ποικιλία Gala, όπως και πέρυσι ακούγονται τα γνωστά για «ανοιχτές τιμές», για δυσκολία διάθεσης της παραγωγής που σημειωτέον είναι μειωμένη φέτος και δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα.

Έχουμε ματώσει και ιδρώσει για να παράγουμε και ιδιαίτερα φέτος με το κόστος στα ύψη που εκτοξεύτηκε ακόμα περισσότερο από τους συνεχείς ψεκασμούς λόγω των έντονων και άκαιρων βροχοπτώσεων. Με μειωμένη παραγωγή σε κεράσια και μήλα και ιδιαίτερα έντονα μειωμένη παραγωγή στα πράσινα μήλα.

Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, ξέρουμε τον δρόμο του αγώνα και θα τον ακολουθήσουμε για μια ακόμα φορά, αφού είναι φανερό πως πρέπει να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα χέρια μας. Δεν πιστεύουμε σε «σωτήρες παντός είδους”. Εμείς οι ίδιοι, με τον συλλογικό αγώνα, την ενότητα, την οργάνωσή μας στην Ομοσπονδία και τους Α.Σ., θα σώσουμε τους εαυτούς μας και θα κατακτήσουμε όρους και προϋποθέσεις για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να ζούμε με εισόδημα αξιοπρέπειας.

Παλεύουμε και διεκδικούμε:

* Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να εξασφαλίζουν ότι θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα εισόδημα στους αγρότες ώστε να συντηρήσουν την οικογένειά τους και να συνεχίσουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Όχι στο αίσχος των «ανοιχτών τιμών». Η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για το αίσχος της κερδοσκοπίας σε βάρος αγροτών και καταναλωτών.
* Άμεσα να δοθούν οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς κερασιών για τις πρώιμες ποικιλίες που έχουν γίνει οι εκτιμήσεις.
* Να ενταχθούν στην αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ όλες οι ποικιλίες μεσοπρώιμων κερασιών που επλήγησαν από τον παγετό την άνοιξη.
* Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για τη μειωμένη παραγωγή στα μήλα από τις βροχές, το φουζικλάδιο και όλες τις άλλες αιτίες που συντέλεσαν σε αυτό.
* Να δοθούν εδώ και τώρα από την Κυβέρνηση τα επιπλέον 50€/στρέμμα στα πράσινα μήλα για την περσινή ζημιά από την καρπόκαψα. Αποζημίωση που είχε δεσμευθεί ο τότε Υπουργός, αλλά και το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Γεραπετρίτη με το οποίο είχαμε συναντηθεί.

Καλούμε τους συναδέλφους αγρότες να δώσουν βροντερό «παρών» στη σύσκεψη, συνεχίζοντας τον μεγαλειώδη αγώνα όλων των προηγούμενων μηνών που με την μαζική και μαχητική συμμετοχή μας διεκδικήσαμε και κατακτήσαμε λύσεις και ενισχύσεις».

φωτογραφία από αρχείο

Σχόλια