Έβρος: Στάχτη πάνω από 935.000 στρέμματα ...

Μάχη για ακόμα μία ημέρα, την 17η, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που μαίνεται στον Έβρο. Ανάμεσα σε ...


Μάχη για ακόμα μία ημέρα, την 17η, δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να περιορίσουν τη φωτιά που μαίνεται στον Έβρο. Ανάμεσα σε Λευκίμμη και Προβατώνα δίνεται η κύρια μάχη των πυροσβεστών ενώ το  (Σάββατο 2/9), απειλήθηκε και εκκενώθηκε για δεύτερη φορά ο οικισμός της Λευκίμμης με τις φλόγες να πλησιάζουν το χωριό από τρία σημεία. Πολλά τα εναέρια μέσα που επιχειρούν από το πρωί της Κυριακής (3/9) ενώ μέτωπα υπάρχουν ακόμα δυτικά του Σουφλίου και στην περιοχή της Δαδιάς.

Εκκενώθηκε για δεύτερη φορά η Λευκίμμη

Ώρες αγωνίας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες έζησαν το απόγευμα του Σαββάτου οι κάτοικοι στον οικισμό της Λευκίμμης. Οι φλόγες πέρασαν τις αντιπυρικές ζώνες και έφτασαν σε απόσταση αναπνοής από το χωριό, όπου ανεκόπη η πορεία τους με την επέμβαση επίγειων και εναέριων μέσων. Σε επαγρύπνηση για τυχόν αναζοπύρωση βρίσκονταν καθόλη τη διάρκεια της νύχτας οι κάτοικοι και οι επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης, ενώ από νωρίς οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προβλήματα υγείας είχαν μεταφερθεί σε άλλο ασφαλές σημείο μακριά από τον οικισμό.

Για πλήθος συμβάντων τη ίδια μέρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη Δαδιά του Έβρου έκανε λόγο ο εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής κ. Γιάννης Αρτοπποιός: «Την 21η Αυγούστου που είχαμε τη φωτιά στη Δαδιά, είχαμε σε 8 ωρες 19 συμβάντα στην ευρύτερη περιοχή».

Νεότερη δορυφορική απεικόνιση της καμένης έκτασης στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο


Καμένη έκταση στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 02.09.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS)

Ανυπολόγιστη είναι η καταστροφή από τη φωτιά που κατακαίει τον Έβρο. Νεότερα δορυφορικά δεδομένα έγιναν σήμερα (3/9) διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά των τελευταίων πάρα πολλών ετών σε ευρωπαϊκό έδαφος στον Έβρο. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που κατέκαψε η δασική πυρκαγιά του Έβρου, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:
  • 440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
  • 318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
  • 81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

πηγή:  ertnews.gr

Σχόλια