Επιστημονική Διημερίδα «Το αγρόκτημα ως περιβάλλον προαγωγής υγείας» στα Φιλιατρά

Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Το αγρόκτημα ως περιβάλλον προαγωγής υγείας» θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στις 2-3 Σεπτεμβρίου...


Επιστημονική Διημερίδα με θέμα «Το αγρόκτημα ως περιβάλλον προαγωγής υγείας» θα πραγματοποιηθεί στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, στις 2-3 Σεπτεμβρίου 2023. 

Η Διημερίδα διοργανώνεται από τα ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας «Κλινική Φυσιολογία της Άσκησης και Αποκατάσταση» και «Αξιολόγηση της Υγείας και Ποιότητας Ζωής», σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό «Women In Olive Oil Greece», που έχει σκοπό την στήριξη και την κατάρτιση των Ελληνίδων γυναικών που δουλεύουν με το ελληνικό ελαιόλαδο, τον Εμπορικό Σύλλογο Φιλιατρών και την οργανωτική επιτροπή της FILIATRA AGRO VISION. 

Η Διημερίδα υλοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμο Τριφυλίας και τελεί υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία όχι μόνο θα ωφελήσει το ευρύ κοινό καθώς πρόκειται να επικοινωνήσει ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, αυτό της προαγωγής υγείας στον αγροτικό πληθυσμό της Τριφυλίας, αλλά ταυτόχρονα θα προβάλλει και την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, ενισχύοντας τον τουρισμό και δη τον ιατρικό τουρισμό, κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην περιοχή. Η διημερίδα θα γίνει την ίδια περίοδο με την Αγροτική Έκθεση «Filiatra Agro Vision 2023», γεγονός που πραγματικά αποτελεί μια εξαιρετική συγκυρία.

Βασικός σκοπός της διημερίδας είναι να παρουσιαστούν τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι αγρότες, οι παράγοντες που την επιδεινώνουν λόγω της εργασίας τους, τα εμπόδια που τους αποτρέπουν να διαχειριστούν τα προβλήματά τους και να προταθούν μέτρα και μέθοδοι πρόληψης και αντιμετώπισης.

 Θα κληθούν να μιλήσουν επιστήμονες υγείας (Ιατροί, Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Ψυχολόγοι, Διατροφολόγοι), Πανεπιστημιακοί από πολλές ειδικότητες και Πανεπιστήμια (π.χ. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης) και επαγγελματίες από τον αγροτικό τομέα, καθώς η διημερίδα αφορά τόσο το ευ ζην των αγροτών όσο και θέματα που σχετίζονται με τον αγροτικό χώρο γενικότερα.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης αξιολογήσεις για την ενημέρωση των συμμετεχόντων και την σύσταση οδηγιών για πιο ασφαλή εργασία στην γεωργία. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν Δοκιμασίες Λειτουργικότητας / Σωματικής Κατάστασης, θα γίνει έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για νοσήματα και ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση Θεμάτων Υγείας των Γυναικών καθώς και Μυοσκελετικών και Ψυχολογικών θεμάτων. Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει σε πρωτότυπες εμπειρίες ευεξίας όπως Tai Chi στο Αγρόκτημα, Relaxation – Managing Health στο Αγρόκτημα και Γευσιγνωσία λαδιού, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης αξιολογήσεις για την ενημέρωση των συμμετεχόντων και την σύσταση οδηγιών για πιο ασφαλή εργασία στην γεωργία. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν Δοκιμασίες Λειτουργικότητας / Σωματικής Κατάστασης, θα γίνει έλεγχος των παραγόντων κινδύνου για νοσήματα και ενημέρωση σχετικά με την διαχείριση Θεμάτων Υγείας των Γυναικών καθώς και Μυοσκελετικών και Ψυχολογικών θεμάτων. 

Παράλληλα, το κοινό θα μπορεί να συμμετέχει σε πρωτότυπες εμπειρίες ευεξίας όπως Tai Chi στο Αγρόκτημα, Relaxation – Managing Health στο Αγρόκτημα και Γευσιγνωσία λαδιού, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων επαγγελματιών.


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια