«Καμπανάκι» από την Ιταλία για το κόκκινο μυρμήγκι το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες

«Καμπανάκι» από την Ιταλία για τις αποικίες κόκκινων μυρμηγκιών .Ένα ενδημικό είδος μυρμηγκιού το οποίο εντοπίστηκε στην Ιταλία θα μπορούσε ...


«Καμπανάκι» από την Ιταλία για τις αποικίες κόκκινων μυρμηγκιών .Ένα ενδημικό είδος μυρμηγκιού το οποίο εντοπίστηκε στην Ιταλία θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα σε όλη την Ευρώπη προειδοποιεί μια μελέτη. Ερευνητές εντόπισαν 88 αποικίες κόκκινων μυρμηγκιών σε έκταση 50.000 τετραγωνικών μέτρων κοντά στις Συρακούσες, στη Σικελία.

Το κόκκινο μυρμήγκι το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες, μπορεί παράλληλα να δημιουργήσει προβλήματα στον ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των υπολογιστών.

Το μυρμήγκι, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά χωροκατακτητικά είδη, μπορεί να σχηματίσει γρήγορα σούπερ αποικίες. Προέρχεται κυρίως από τη Νότια και Κεντρική Αμερική όπου εκτιμάται ότι προκαλεί ζημιές ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Στην Ευρώπη, το μυρμήγκι έχει βρεθεί προηγουμένως σε εισαγόμενα προϊόντα στην Ισπανία, τη Φινλανδία και τις Κάτω Χώρες, αλλά δεν είχε δημιουργήσει αποικίες.

Yπό τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη σήμερα, το μυρμήγκι θα μπορούσε να ενδημίσει σε μεγάλες πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι, η Ρώμη και η Βαρκελώνη. Με την παγκόσμια θέρμανση, η ήπειρος θα γίνει πολύ πιο κατάλληλη για το είδος και θα βοηθήσει στην εξάπλωσή του σε όλη την Ευρώπη.ΠΗΓΗ: Με πληροφορίες από Guardian,Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (kathimerini.gr)

Σχόλια