Στ. Κασσελάκης: Δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων

Κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και υπέρ των συμπράξεων με ξένα ΑΕΙ που έχουν θεσμοθετηθεί από την πρώην υπουργό Παιδείας Ν. ...


Κατά των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα και υπέρ των συμπράξεων με ξένα ΑΕΙ που έχουν θεσμοθετηθεί από την πρώην υπουργό Παιδείας Ν. Κεραμέως τάχθηκε ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο star.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε να αγνοεί ότι ήδη υπάρχουν σημαντικές συμπράξεις των ελληνικών ΑΕΙ με μεγάλης φήμης ξένα Πανεπιστήμια καθώς δήλωσε ότι "όχι μόνο το δέχομαι (συμπράξεις με ξένα ΑΕΙ), αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κιόλας".Η παραπάνω δήλωση του Στ. Κασσελάκη προκάλεσε την αντίδραση της Ν. Κεραμέως η οποία έκανε το ακόλουθο σχόλιο: "Επειδή αναφερθήκατε σε συμπράξεις με ξένα ΑΕΙ, μπορείτε να ανατρέξετε στο νόμο πλαίσιο που ψήφισε η Κυβέρνηση της ΝΔ για να τις θεσμοθετήσει, όπως και στα 30 κορυφαία αμερικανικά ΑΕΙ που ήρθαν στην Ελλάδα τον περασμένο Νοέμβριο ακριβώς για αυτό τον σκοπό. Έχουν ήδη συναφθεί σημαντικές συμπράξεις οπως πχ ΕΚΠΑ-Yale, ΕΚΠΑ-Harvard, Ιόνιο-Johns Hopkins, ΕΜΠ-Univer. of Michigan. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απέναντι σε κάθε προσπάθεια εξωστρέφειας".

Οι δηλώσεις του Στ. Κασσελάκη

Δημοσιογράφος: Αισθάνεστε ότι δεσμεύεστε από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σε βασικά θέματα: στα εθνικά, στην οικονομία, όπως αυτές εκφράστηκαν την περασμένη τετραετία; Ή πιστεύετε ότι μπορείτε να διαμορφώσετε δική σας άποψη, δική σας ατζέντα; Να σας πω ένα παράδειγμα: Για το άρθρο 16, για τα πανεπιστήμια, εσείς θα μπορούσατε να το ψηφίσετε;

Σ. Κασσελάκης: Εγώ έχω πει ξεκάθαρα και στις θέσεις τις οποίες έβαλα δημόσια, ότι δεν είμαι υπέρ των ιδιωτικών Πανεπιστημίων, δεν θέλω στη χώρα μας να είναι η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση δύο ταχυτήτων. Θέλω να έχω συμπράξεις με ξένα Πανεπιστήμια. Αυτό θέλω να έχω. Πιστέψτε με, τα έχω ζήσει τα ξένα πανεπιστήμια, έχω πάει κι εγώ σ’ εκείνα, μπορούμε να το κάνουμε. Και πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Όχι να μας λέει η κυβέρνηση ότι θα φέρουμε το Harvard εδώ πέρα και αντ’ αυτού θα έχουν ένα πανεπιστήμιο δήθεν το οποίο θα έχει υποτίθεται παρόμοια standard όπως τα δημόσια. Τα δημόσια έχουν κάνει ένα τεράστιο έργο, έχουν στείλει πολλούς επιστήμονες έξω που έχουν διαπρέψει. Πρέπει να τα βελτιώσουμε. Πρέπει να κάνουμε συμπράξεις με ξένα πανεπιστήμια, πρέπει να προσθέσουμε στο υλικό το ακαδημαϊκό.

Δημοσιογράφος: Άρα, δέχεστε ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο να έχει μια σύμπραξη με ένα ιδιωτικό ξένο πανεπιστήμιο, για παράδειγμα.

Σ. Κασσελάκης: Κι όχι μόνο το δέχομαι, αλλά πιστεύω ότι πρέπει να γίνει κιόλας. Οι δωρεές αντί να πάνε στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, μη κερδοσκοπικά, ας πάνε στο Δημόσιο, να δημιουργηθούν βραχίονες, να προσθέσουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Αυτό πρέπει να κάνουμε πρώτα.


πηγή: esos.gr

Σχόλια