Στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) φτάνει η σύγκρουση για τα ουκρανικά σιτηρά

«Έμεινα έκπληκτος. Σίγουρα, η αγωγή, αν την καταθέσουν (οι Ουκρανοί), δεν έχει νομική βάση, διότι η μεταφορά τροφίμων με ανεξέλεγκτο τρόπο σ...


«Έμεινα έκπληκτος. Σίγουρα, η αγωγή, αν την καταθέσουν (οι Ουκρανοί), δεν έχει νομική βάση, διότι η μεταφορά τροφίμων με ανεξέλεγκτο τρόπο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μάλλον δεν αποτελεί επιχείρημα», δήλωσε ο Bíreš. 


Οι αγωγές που έχει καταθέσει η Ουκρανία κατά της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) για τη μονομερή απαγόρευση των ουκρανικών γεωργικών προϊόντων δεν έχουν νομική βάση, καθώς η μεταφορά τροφίμων με ανεξέλεγκτο τρόπο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν αποτελεί μάλλον επιχείρημα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Γεωργίας της Σλοβακίας Jozef Bíreš.

Η Σλοβακία, η Πολωνία και η Ουγγαρία αποφάσισαν να μπλοκάρουν τις εισαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει την προσωρινή απαγόρευση εισαγωγών στις πέντε γειτονικές χώρες της Ουκρανίας στην ΕΕ. Ισχυρίζονται ότι η κίνηση αυτή γίνεται για να προστατευθούν οι αγρότες τους, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταγωνιστούν στις αγορές με την εισροή φθηνότερων ουκρανικών σιτηρών.

«Έμεινα έκπληκτος. Σίγουρα, η αγωγή, αν την καταθέσουν (οι Ουκρανοί), δεν έχει νομική βάση, διότι η μεταφορά τροφίμων με ανεξέλεγκτο τρόπο σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ μάλλον δεν αποτελεί επιχείρημα», δήλωσε ο Bíreš, προσθέτοντας ότι υπάρχει λίγος χρόνος για να συμφωνηθεί η λεγόμενη αδειοδότηση εξαγωγής σιτηρών που προτείνει η Ουκρανία.

Ο Bíreš συνέχισε ανακοινώνοντας ότι η Σλοβακία θα επεκτείνει την τρέχουσα ενίσχυση της ΕΕ προς τους αγρότες της Σλοβακίας ύψους 5 εκατ. ευρώ για ένα συνολικό πακέτο ύψους 15,7 εκατ. ευρώ.

Μετά την ανακοίνωση της αγωγής, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Denys Shmyhal πρότεινε επίσης ένα «συμβιβαστικό σενάριο», το οποίο θα περιλαμβάνει ένα σχέδιο δράσης για τον έλεγχο των εξαγωγών σε πέντε γειτονικές χώρες. Ο Shmyhal δήλωσε επίσης ότι η Ουκρανία εξετάζει μέτρα αντιποίνων, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της εξαγωγής σλοβακικών, πολωνικών και ουγγρικών προϊόντων στην Ουκρανία.

Η σύγκρουση επιβαρύνει τις κατά τα άλλα καλές σχέσεις μεταξύ της Σλοβακίας και της Ουκρανίας πριν από τις κρίσιμες πρόωρες εκλογές της 30ής Σεπτεμβρίου, στις οποίες ο επικρατέστερος υποψήφιος Smer κάνει εκστρατεία για τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης προς τον ανατολικό γείτονά της.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να πολεμήσει για την Ουκρανία. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αγωνίζεται για τα συμφέροντα των κρατών μελών της», δήλωσε ο ηγέτης της Smer, Robert Fico, σχετικά με την απαγόρευση, προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «δεν είναι μια ιερή αγελάδα που δεν μπορεί να σφαγεί».

Η επαναφορά της απαγόρευσης έχει επίσης την υποστήριξη πολιτικών κομμάτων που τάσσονται υπέρ του εξοπλισμού της Ουκρανίας, μεταξύ των οποίων και η επιλαχούσα στις δημοσκοπήσεις Προοδευτική Σλοβακία.

«Υπάρχουν πολλές τέτοιες αγωγές στον ΠΟΕ», δήλωσε ο ηγέτης της Προοδευτικής Michal Šimečka, προσθέτοντας ότι η Σλοβακία δεν είχε άλλη επιλογή μετά την επαναφορά της απαγόρευσης από την Πολωνία και την Ουγγαρία, καθώς θα δημιουργούσε μια χοάνη ουκρανικού σιτηρού στη Σλοβακία, αλλά προέτρεψε να μην γίνει η Ουκρανία ο «εχθρός» στην κατάσταση.

Από Barbara Zmušková | EurActiv.sk | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη Πελεκανάκη






Σχόλια