Βαμβάκι : Ελάχιστες οι προπωλήσεις - Η όψιμη χρονιά αύξησε το καλλιεργητικό κόστος

Ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα τα ποτίσματα του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους αγρότες να εύχονται, μέχρι και την έναρξη της συγκομ...


Ολοκληρώθηκαν χωρίς προβλήματα τα ποτίσματα του βαμβακιού στον θεσσαλικό κάμπο, με τους αγρότες να εύχονται, μέχρι και την έναρξη της συγκομιδής, η οποία τοποθετείται μετά τις 20 Σεπτεμβρίου, να επικρατήσουν φυσιολογικές καιρικές συνθήκες, δηλαδή να μην υπάρξουν βροχές και αυξημένες θερμοκρασίες. 

Η φετινή χρονιά είναι όψιμη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξηθούν τα καλλιεργητικά έξοδα, κυρίως λόγω των ψεκασμών για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού, το οποίο φέτος είναι πιο έντονο σε σχέση με το πράσινο. 

Οι παραγωγοί «κάθονται» σε αναμμένα κάρβουνα, βλέποντας τη χρηματιστηριακή τιμή να κυμαίνεται γύρω στα 65 λεπτά/κιλό, όταν πέρυσι αντίστοιχη περίοδο ήταν στα 97 λ.! 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας Σωκράτη Αλειφτήρα «με βάση μία μέση στρεμματική απόδοση στα 350 κιλά και το κόστος παραγωγής σε ιδιόκτητο χωράφι στα 150 ευρώ το στρέμμα, μεροκάματο θα βγει με μία τιμή τουλάχιστον στα 75 λεπτά. 

Υπό τις παρούσες συνθήκες, μία τέτοια εξέλιξη προδιαγράφεται δυσοίωνη. Ήδη η καλλιέργεια έχει χάσει αρκετά στρέμματα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. 

Αν δεν στηριχθεί από την Πολιτεία και τους εκκοκκιστές, θα χάσει περισσότερα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική μας οικονομία». 

Από την πλευρά τους, οι εκκοκκιστές επικαλούνται τη μείωση της καταναλωτικής ζήτησης παγκοσμίως, την αδυναμία των τουρκικών κλωστηρίων να διαθέσουν τα νήματα στην αγορά, επισημαίνοντας την ανάγκη να διατηρηθεί η ποιότητα του ελληνικού βαμβακιού, στην προσπάθεια που είναι σε εξέλιξη για εξεύρεση νέων αγορών.

Σχόλια