Ευρωπαϊκή Επιτροπή : Υπάρχει ενδεχόμενο επανεξέτασης του καθεστώτος υψηλής προστασίας των λύκων

Υπό αναθεώρηση το καθεστώς υψηλής προστασίας των λύκων; Οι λύκοι και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα βρίσκονται προς το παρόν υπό αυστηρή προστασία σύ...


Υπό αναθεώρηση το καθεστώς υψηλής προστασίας των λύκων; Οι λύκοι και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα βρίσκονται προς το παρόν υπό αυστηρή προστασία σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει κάθε μορφή σκόπιμης σύλληψης ή θανάτωσης του λύκου στη φύση. 

Η , λόγω της αυξανόμενης παρουσίας τους στις αγροτικές περιοχές. Αυτή η κίνηση όμως έχει καταγγελθεί από τους οικολόγους ότι αποσκοπεί στην πολιτική εκμετάλλευση των αγροτικών περιοχών ενόψει των επερχόμενων εκλογών.

Οι λύκοι και άλλα μεγάλα σαρκοφάγα βρίσκονται προς το παρόν υπό αυστηρή προστασία σύμφωνα με την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία απαγορεύει κάθε μορφή σκόπιμης σύλληψης ή θανάτωσης του λύκου στη φύση.

Ωστόσο, αγρότες και εκπρόσωποι χωρών και περιοχών με πληθυσμούς μεγάλων σαρκοφάγων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι αυξανόμενοι πληθυσμοί αποτελούν απειλή για τη γεωργία και τις τοπικές κοινότητες και ότι το καθεστώς τους θα πρέπει να αναθεωρηθεί.

Τονίζοντας ότι η συγκέντρωση αγελών λύκων σε ορισμένες ευρωπαϊκές περιοχές έχει καταστεί «πραγματικός κίνδυνος για την κτηνοτροφία και ενδεχομένως και για τον άνθρωπο», η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε σε δήλωσή της τη Δευτέρα (4 Σεπτεμβρίου) μια «νέα φάση» στην αντιμετώπιση των λύκων.

Αυτό περιλαμβάνει μια έκκληση προς τις τοπικές κοινότητες, τους επιστήμονες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να υποβάλουν επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τους πληθυσμούς των λύκων και τις επιπτώσεις τους.

Με βάση τα δεδομένα που θα συγκεντρωθούν, η Επιτροπή «θα αποφασίσει σχετικά με μια πρόταση για την τροποποίηση, κατά περίπτωση, του καθεστώτος προστασίας του λύκου στην ΕΕ», αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια επικαιροποίηση του νομικού πλαισίου για την «εισαγωγή, όπου χρειάζεται, περαιτέρω ευελιξίας, υπό το φως της εξέλιξης του είδους αυτού».

«Θέλουμε να ενεργήσουμε με βάση πλήρη στοιχεία και όχι με βάση τις αποσπασματικές πληροφορίες που έχουμε αυτή τη στιγμή», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής, προσθέτοντας ότι το άνοιγμα της διαβούλευσης σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων είναι ένα «μήνυμα ότι ακούμε».

Εν τω μεταξύ, η φον ντερ Λάιεν, της οποίας το πόνι σκοτώθηκε από λύκο στη Γερμανία πέρυσι, προέτρεψε τις τοπικές και εθνικές αρχές να αξιοποιήσουν πλήρως τις επιλογές που έχουν σήμερα στη διάθεσή τους.

«Προτρέπω τις τοπικές και εθνικές αρχές να αναλάβουν δράση όπου είναι απαραίτητο», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ «τους δίνει ήδη τη δυνατότητα να το κάνουν».

Η είδηση αναμένεται να τύχει μεγάλης αποδοχής από τις αγροτικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι εντάσεις με τον αυξανόμενο πληθυσμό των λύκων στην ΕΕ φτάνουν σε οριακό σημείο.

Μετά την ανακοίνωση, η ίδια η πολιτική οικογένεια της φον ντερ Λάιεν, το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), ζήτησε συζήτηση στην ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα για την επανεξέταση του καθεστώτος προστασίας των λύκων και άλλων μεγάλων σαρκοφάγων στην ΕΕ.

«Χρειάζεται νομική αλλαγή τώρα, όπως είπε το Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του πέρυσι», έγραψε ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Χέρμπερτ Ντόρφμαν στο X. «Πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένες δράσεις για την προστασία των ζώων και των γεωργών», πρόσθεσε.

Πολιτικό πανηγύρι;

Ενώ ορισμένοι αναρωτήθηκαν αν η κίνηση αυτή αποτελεί εκδίκηση για την απώλεια του πόνι της προέδρου της Κομισιόν, άλλοι τη θεωρούν κυνική προσπάθεια να κερδίσει την πολιτική υποστήριξη των αγροτικών περιοχών ενόψει των Ευρωεκλογών του 2024.

«Ανοίγοντας απλώς μια ad-hoc διαβούλευση μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για 18 ημέρες, γίνεται μάλλον προφανές ότι η φον ντερ Λάιεν συμμετέχει στην προεκλογική εκστρατεία, τείνοντας χείρα βοηθείας στον Μάνφρεντ Βέμπερ του [ΕΛΚ] κατά της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ», δήλωσε στη EURACTIV ο δικηγόρος και περιβαλλοντικός ακτιβιστής Ραφαέλ Γουέιλαντ.

Ο Γουέιλαντ εξέφρασε επίσης ανησυχίες ότι η κίνηση αυτή δεν είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ για τη βελτίωση των κανονιστικών ρυθμίσεων, οι οποίες διασφαλίζουν την τεκμηριωμένη και διαφανή νομοθέτηση της ΕΕ, με βάση τις απόψεις όσων επηρεάζονται.

Αυτό συμβαίνει επειδή παραβιάζει την εύλογη περίοδο διαβούλευσης των 12 εβδομάδων και επίσης προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα της διαβούλευσης, δεδομένης της διατύπωσης της φον ντερ Λάιεν για τους λύκους ως «κίνδυνο για τα ζώα και τους ανθρώπους».

Εν τω μεταξύ, η περιβαλλοντική ΜΚΟ WWF Europe κατηγόρησε την Επιτροπή ότι βάζει το κάρο μπροστά από το άλογο.

«Είναι σημαντικό να συλλέγουμε δεδομένα ως βάση για πολιτικές αποφάσεις – ΑΛΛΑ ας μην προδικάζουμε το αποτέλεσμα!», έγραψαν στο Χ, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν ανθρώπινες απώλειες που να συνδέονται με λύκους αυτόν τον αιώνα στην Ευρώπη και οι κίνδυνοι επιθέσεων είναι «εξαιρετικά χαμηλοί».

Η κίνηση αυτή είναι επίσης απίθανο να ικανοποιήσει τους υπουργούς Περιβάλλοντος της ΕΕ, 12 από τους οποίους έγραψαν πρόσφατα στον Επίτροπο Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους τονίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί το καθεστώς προστασίας του λύκου.

Παράλληλα, οι συζητήσεις γύρω από το καθεστώς προστασίας των λύκων και άλλων θηρευτών έχουν επίσης έρθει και πάλι στο προσκήνιο σε αρκετές χώρες της ΕΕ.

Στη Γερμανία, η πράσινη υπουργός Περιβάλλοντος Στέφι Λέμκε δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα die Welt τη Δευτέρα ότι θα καταθέσει προτάσεις που θα διευκολύνουν την εξάλειψη των λύκων – μια κίνηση που έρχεται πριν από τις περιφερειακές εκλογές στη Βαυαρία, ένα από τα πολυπληθέστερα κρατίδια της Γερμανίας με σημαντικό αγροτικό πληθυσμό.

Στη Γαλλία, οι αγρότες διαμαρτύρονται για την προστασία των αρκούδων, επικαλούμενοι συχνές δολοφονίες ζώων.

Από Natasha Foote | EURACTIV.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη ΠελεκανάκηΣχόλια