Κατά της επανέγκρισης της γλυφοσάτης το Ολλανδικό Κοινοβούλιο

Τον Ιούλιο, η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων EFSA δήλωσε ότι στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της δεν διαπίστωσε «κρίσιμες περιοχέ...


Τον Ιούλιο, η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων EFSA δήλωσε ότι στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της δεν διαπίστωσε «κρίσιμες περιοχές ανησυχίας» όσον αφορά τη γλυφοσάτη. 

Μια πρόταση που αντιτίθεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πιθανή επανέγκριση της γλυφοσάτης έλαβε την υποστήριξη της πλειοψηφίας του ολλανδικού κοινοβουλίου, με τους βουλευτές να προτρέπουν τον υπουργό Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP) να ψηφίσει κατά του μέτρου στο Συμβούλιο Γεωργίας της ΕΕ τον επόμενο μήνα.

Το Κόμμα για τα Ζώα (PvdD/EU Left) και το GroenLinks (GL/Greens) κατέθεσαν την σχετική πρόταση.

«Η γλυφοσάτη είναι μια ουσία που είναι επιβλαβής για τη βιοποικιλότητά μας, για το πόσιμο νερό μας, ενέχει υψηλούς κινδύνους για νευρολογικές ασθένειες […], και ο ΠΟΥ λέει ότι είναι πιθανώς και καρκινογόνος», δήλωσε η βουλευτής του PvdD Leonie Vestering κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συζήτησης, προσθέτοντας ότι η πρόταση παρουσιάζει «μια πολύ καλή ευκαιρία να βάλουμε τέλος […] στη γλυφοσάτη».

Η διαφαινόμενη επανέγκριση της γλυφοσάτης -του πιο ευρέως χρησιμοποιούμενου ζιζανιοκτόνου στην προστασία των καλλιεργειών- έχει από καιρό βρει αντίσταση από ακτιβιστές υπέρ της υγείας και του περιβάλλοντος, οι οποίοι επισημαίνουν την πιθανή καρκινογένεση και τις δυσμενείς επιπτώσεις της στα άγρια φυτά και τα ζώα.

Τον Ιούλιο, η αρχή της ΕΕ για την ασφάλεια των τροφίμων EFSA δήλωσε στην πολυαναμενόμενη ετυμηγορία της ότι δεν διαπίστωσε «κρίσιμες περιοχές ανησυχίας» όσον αφορά τη γλυφοσάτη.

Αργότερα τον ίδιο μήνα, ένα σχέδιο έκθεσης που διέρρευσε υπονοούσε ότι η Επιτροπή της ΕΕ εξέταζε το ενδεχόμενο επανέγκρισης ήδη από τον Σεπτέμβριο.

Ο απερχόμενος υπουργός Γεωργίας Piet Adema (CU/EPP) δήλωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο δεν είχε ακόμη συμφωνήσει σχετικά με τον τρόπο ψηφοφορίας επί του θέματος. Ωστόσο, υπογράμμισε τη σημασία της απόφασης της EFSA.

«Η EFSA και η CTGB είναι ινστιτούτα που εκτιμούμε πολύ, τα οποία καταλήγουν σε αποφάσεις σχετικά με την έγκριση ουσιών βάσει πολλών επιστημονικών ερευνών», δήλωσε πρποσθέτοντας επίσης ότι το υπουργικό συμβούλιο είχε προηγουμένως παρακινήσει τους αγρότες να επιστρέψουν στο όργωμα για να ελαχιστοποιήσουν τη χρήση γλυφοσάτης.

Οι ακτιβιστές είχαν επικρίνει στο παρελθόν την EFSA ότι όταν βγάζει συμπεράσματα, συχνά στηρίζεται συχνά σε έρευνες που έχουν ανατεθεί από την ίδια τη βιομηχανία.

Από Benedikt Stöckl | EurActiv.com | Μεταφρασμένο από Μαριάνθη ΠελεκανάκηΣχόλια