Δελτίο τύπου της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. για τις πληγείσες περιοχές από την κακοκαιρία DANIEL και τις πρόσφατες πυρκαγιές

Επισυνάπτουμε δελτίο τύπου της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση της Ένωσης και των μελών της στους πληγέντες από την κακοκα...


Επισυνάπτουμε δελτίο τύπου της Π.Ε.Π.ΤΕ.Γ. με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση της Ένωσης και των μελών της στους πληγέντες από την κακοκαιρία DANIEL στην Θεσσαλία και την Φθιώτιδα και τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Θράκη και την Αττική.

Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Tεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών ( Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.).
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την βαθιά μας θλίψη για τα δεινά που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και ο πρωτογενής τομέας τον οποίο υπηρετούμε ως Επιστήμονες Γεωτεχνικοί, και θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε  δίπλα στους Αγρότες της χώρας, όπως οφείλουμε.

Οι πυρκαγιές οι οποίες εξελίχθηκαν στο Έβρο και συμφωνά με επιστημονικές έρευνες που έχουν δημοσιευτεί σε φωτογραφίες , βίντεο, που αποτυπώνουν το «πριν» και το «μετά» του εφιαλτικού «πύρινου μετώπου» στο δάσος της Δαδιάς. 

 Το καταπράσινο φυσικό τοπίο και η μετετράπη του σε κρανίου τόπος. Επίσης βάσει των χαρτών, τους οποίους δημοσίευσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, φαίνεται ότι οι καμένες εκτάσεις για τις περιοχές του Νομού Έβρου και Πάρνηθας του Νομού Αττικής μέχρι τις 28/08/2023 ανέρχονται στα 826,000 και 58,320 εκτάρια αντίστοιχα.

Γεννώντας σε όλους το ερώτημα ΑΝ ποτέ ξανά ζωντανέψει αυτό, το μεγάλης σημασίας οικοσύστημα της περιοχής για να δώσει τη απαιτουμένη ζωή και οικονομική ευμάρεια στον Έβρο και γενικά στη περιοχή της Θράκης.

Ένα ακόμη τεράστιο θέμα που μας ταλανίζει και μας προβληματίζει είναι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, που έχουν επίσης πλήξει με τόση μανία το πρωτογενή τομέα της χώρας μας.
  • Στη Θεσσαλία παράγεται το 71,1% του χοιρινού κρέατος
  • Πάνω από το ένα τρίτο από αρνιά(36,6%) και πρόβατα(35,8%)
  • Το ένα τρίτο του κρέατος από νεαρά μοσχάρια (έως 2 ετών).
Επιπλέον στο κάμπο της Θεσσαλίας παράγεται : 

Η μισή ελληνική παραγωγή τυριών
  • 47% των μαλακών τυριών, 
  • 23% των σκληρών τυριών, 
  • 57% του νωπού βουτύρου, 
  • 38% της μυζήθρας και 
  • 38% της κρέμας -το μεγαλύτερο μέρος τους στο νομό Τρικάλων.
Παράγεται το 
  • 18,5% του γάλακτος
  • 20,4% του πρόβιου, 
  • 25,4% του βουβαλίσιου, 
  • 15,2% του αγελαδινού

Ακόμη, στη Θεσσαλία βρίσκονται :
  • πάνω από τις μισές αχλαδιές (54%) και αμυγδαλιές (51,5%) της χώρας, 
  • το 36% των καστανιών, 
  • το 31% των μηλιών και 
  • το 22,2% των καρυδιών.

Στο βαμβάκι αφιερώνονται περίπου 1.600.000 στρέμματα στον θεσσαλικό κάμπο, 

δίνοντας σχεδόν 
  • το 40% της εγχώριας παραγωγής , 
  • στο σκληρό σιτάρι έχει το 34% συνόλου παραγωγής ,
  • στο καλαμπόκι το 22% συνόλου παραγωγής, 
  • στα ψυχανθή και 
  • ειδικά στις φακές, το 32% συνόλου παραγωγής κ.λ.

Κλείνοντας θα θέλαμε να την προσοχή, στους εκάστοτε κυβερνόντες και σε όλους τους αρμοδίους ως επιστημονικό δυναμικό πως θα πρέπει βοηθήσει το πρωτογενή τομέα για την γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας και την ανακούφιση των πληγέντων περιοχών της Πατρίδας μας.


πηγή: (pepteg.gr)



Σχόλια