Δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ResponsibleWineConsumption» στη Φρανκφούρτη για την υπεύθυνη κατανάλωση κρασιού

Από την Σίσσυ Νίκα * Δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ResponsibleWineConsumption» στη Φρανκφούρτη Πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα...Από την Σίσσυ Νίκα *

Δράσεις του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ResponsibleWineConsumption» στη Φρανκφούρτη
Πολύ ενθαρρυντικά ήταν τα αποτελέσματα των δράσεων του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ResponsibleWineConsumption» που πραγματοποιήθηκαν στην Φρανκφούρτη. Από ελληνικής πλευράς παρόντες ήταν οι εκπρόσωποι του ΑΑΟΣ VAENI Νάουσα, ο κΠέτρος Τόσιος (Διευθυντής Πωλήσεων),ο κ Βαγγέλης Σαμαράς (Υπεύθυνος Εξαγωγών του Συνεταιρισμού), η δημοσιογράφος γαστρονομίας καΣίσσυ Νίκα και η ρεπόρτερ κα Βούλα Ακριβάκη.

Στην Φρανκφούρτη η ελληνική αντιπροσωπεία συνάντησε σημαντικούς Γερμανούς δημοσιογράφους και ανθρώπους του κρασιού στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος.

Οι συναντήσεις για συνέργειες ενημέρωσης και επικοινωνίας πραγματοποιήθηκαν κατά την διάρκεια τριών υπέροχων δείπνων, με το ανάλογο foodpairing, που παρατέθηκαν 22-24 Αυγ 2023, στο βραβευμένο εστιατόριο Fleur de Sel, στα περίχωρα της Φρανκφούρτης.
Ποιο είναι το αντικείμενο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «ResponsibleWineConsumption»;

Με πολύ ενδιαφέρουσες δράσεις τρέχει εδώ και αρκετό καιρό το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει δύο άξονες. Ο πρώτος αφορά την ενημέρωση για την ποιότητα των κρασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ και γιατί πρέπει να προτιμάμε το εμφιαλωμένο επώνυμο κρασί, αποφεύγοντας τις βλαβερές συνέπειες της κατανάλωσης κρασιού αγνώστου προελεύσεως και ο δεύτερος άξονας αφορά στην ενημέρωση του κοινού . Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και χώρες στόχοι είναι η Ελλάδα και η Γερμανία.Δικαιούχος του προγράμματος είναι ο Συνεταιρισμός ΑΑΟΣ VAENI Νάουσα, που μετρά 40 χρόνια ποιότητας.

«ResponsibleWineConsumption» ή αλλιώς «Υπεύθυνη Κατανάλωση Κρασιού»

Λίγο πολύ είναι πράγματα που όλοι μας γνωρίζουμε ωστόσο δεν τα τηρούμε πάντα και είναι καλό που τέτοιες δράσεις γίνονται για να τα φέρουν και πάλι στο νου μας, μέχρι να γίνουν κομμάτι του εαυτού μας και φυσικά να ενημερώσουν τις νέες γενιές καταναλωτών κρασιού γενικότερα.

Όπως όλοι ξέρουμε, δεν πρέπει φυσικά να καταναλώνουμε αλκοόλ όταν οδηγούμε, για αυτό όταν βγαίνουμε να διασκεδάσουμε είναι καλό να ορίσουμε έναν οδηγό, ο οποίος δεν θα καταναλώσει αλκοόλ και θα μας γυρίσει πίσω με ασφάλεια. Διαφορετικά είναι προτιμότερο να μετακινηθούμε με ταξί καθώς η ασφάλεια μας είναι το ζητούμενο.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό, είναι και άλλα που πρέπει να έχουμε κατά νου, όπως το γεγονός ότι δεν πρέπει να πίνουμε εάν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή έχουμε κάποια πάθηση που δεν «συμβαδίζει» με το αλκοόλ ή όταν οι γυναίκες κυοφορούν.

Το να πίνουμε νηστικοί είναι πάντα μια πολύ κακή ιδέα, οι ειδικοί συμβουλεύουν να πίνουμε πάντα με γεμάτο στομάχι, ώστε να αποφεύγουμε τις έντονες παρενέργειες του κρασιού.

Επίσης πίνοντας αργά απολαμβάνουμε το κρασί μας περισσότερο δίνοντας στο σώμα μας το χρόνο που χρειάζεται για να απορροφήσει και να μεταβολίσει την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνουμε. Παράλληλα θα πρέπει να πίνουμε και νερό για να περιορίσουμε τις δυσάρεστες συνέπειες της αφυδάτωσης, καθώς το αλκοόλ αφυδατώνει τον οργανισμό μας.

Γιατί πρέπει να προτιμάμε επώνυμο εμφιαλωμένο κρασί;

H κατανάλωση επώνυμου κρασιού αποτελεί πάντα εγγύηση ποιότητας. Θα πρέπει να προτιμάμε λοιπόν επώνυμα κρασιά και όχι χύμα αγνώστου προέλευσης.

Σε αντίθεση με τα επώνυμα κρασιά, το χύμα κρασί δεν διαθέτει καμία πληροφορία που αφορά στην ταυτότητα του παραγωγού, την προέλευση των πρώτων υλών, την ποικιλιακή σύνθεση του, τη σοδειά καθώς επίσης και πληροφόρηση σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας.

Το χύμα κρασί δεν υπόκειται στους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας που διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια του προϊόντος. Έτσι κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό που πίνετε είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ως κρασί αγνώστου στην ουσία προέλευσης, το χύμα κρασί μπορεί να περιέχει επίσης τεχνητές χρωστικές και αρωματικές ύλες καθώς και θειώδη. Αυτά δεν υπάρχει τρόπος ο μέσος καταναλωτής να μπορεί να αναγνωρίσει, με αποτέλεσμα να καταναλώνει ένα κρασί που απέχει πολύ από αυτό που θα έπρεπε, όχι μόνο σε ποιότητα, αλλά και σε ασφάλεια, σε αντίθεση με τα επώνυμα κρασιά που υποχρεούνται να αναγράφουν όλες αυτές τις πληροφορίες στις ετικέτες τους.

Επίσης το χύμα κρασί είναι επιζήμιο και για την εθνική οικονομία, καθώς συνήθως πωλείται άτυπα, χωρίς καμία φορολογία.


Πάντως στην τυφλή δοκιμή που ακολούθησε το ΠΟΠ Ξινόμαυρο Νάουσα και τα κρασιά ΠΓΕ Μακεδονία του Συνεταιρισμού, ενθουσίασαν τους προσκεκλημένους Γερμανούς δημοσιογράφους και ανθρώπους του κρασιού.

Σίσσυ Νίκα

Δημοσιογράφος-Επικοινωνιολόγος

Σχόλια