Η Ελλάδα έχασε την 1η θέση στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου

Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), της εμπορικής περιόδου 2020/21, η μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ελλ...


Σύμφωνα με στοιχεία από το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), της εμπορικής περιόδου 2020/21, η μείωση της κατανάλωσης ελαιολάδου στην Ελλάδα τρέχει με γρήγορους ρυθμούς. 

Το αποτέλεσμα είναι η χώρα μας να έχει πέσει στη 2η θέση της παγκόσμιας κατάταξης στην κατά κεφαλή κατανάλωση ελαιολάδου με 10,3 κιλά/ ετησίως/ άτομο, έναντι 11,4 κιλών της Ισπανίας, η οποία έχει πλέον κατακτήσει την 1η θέση παγκοσμίως. 

Στην 3η θέση ακολουθεί η Ιταλία με 7,1 κιλά, στην 5η η Συρία με 6,8 κιλά, στην 6η η Κύπρος με 6,3 κιλά, στην 8η η Αλβανία με 5,2 κιλά.

* «Για αυτήν τη διαχρονική υποχώρηση τα αίτια είναι πολλά και θα χρειαζόταν μια μεγάλη συζήτηση, την οποία προσωπικά θα συμπύκνωνα σε μια μόνο λέξη: αδιαφορία. Κατά τα άλλα, τα περί “εθνικού προϊόντος” είναι λόγια κενού περιεχομένου» αναφέρει ο συγγραφέας Βασίλης Ζαμπούνης στο Olivenews.

* Πάντως όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι ειδικά φέτος, με την κατακόρυφη άνοδο τιμών, η κατανάλωση θα υποχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι Συνεταιρισμός στην Κρήτη πουλάει χοντρική τιμή με 8,40 ευρώ το κιλό, ενώ στον καταναλωτή μπορεί να φτάσει από 12 μέχρι και 15 ευρώ το λίτρο!

ΛΕΩΝ. Κ.

Σχόλια