20% χαμηλότερη η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου την σεζόν 2023/2024 ...

Έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή σε περι...


Έναν ακόμη χρόνο θα παραμείνουν ψηλά οι τιμές του ελαιολάδου στην Ε.Ε. λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που έπληξαν την παραγωγή σε περιοχές-κλειδιά της ηπείρου, σύμφωνα με πρόβλεψη της Κομισιόν. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται νέα συρρίκνωση των εξαγωγών της Ένωσης (κατά 10% τη σεζόν 2023-2024) και περαιτέρω πτώση της ζήτησης ελαιολάδου στην Ε.Ε. (κατά 6%).

Ειδικότερα, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ε.Ε. τη σεζόν 2022/2023 μειώθηκε κατά σχεδόν 40% σε ετησιοποιημένη βάση, ενώ παρατηρήθηκε πτώση της ζήτησης και των εξαγωγών. Η σεζόν 2023/2024 που διανύουμε αναμένεται να παρουσιάσει μεν αύξηση παραγωγής, αλλά κατά μόλις 9% σε σχέση με τα ήδη χαμηλά επίπεδα του 2022/2023.

Αυτό αποδίδεται στις ακραίες καιρικές συνθήκες που έπληξαν τις σχετικές διαδικασίες καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής. Η Κομισιόν σε σημερινή έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά την παραγωγή σε Ισπανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, η οποία επιβαρύνθηκε από την ξηρή και θερμή άνοιξη, έναντι της βροχόπτωσης στην Ιταλία που ευνόησε τη σοδειά.

Για την Ελλάδα συγκεκριμένα αναμένει πως η παραγωγή τη σεζόν 2023/2024 θα μειωθεί κατά περίπου 20% σε ετησιοποιημένη βάση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι εισαγωγές στην Ε.Ε. ενδέχεται να καλύψουν τις ελλείψεις στο μπλοκ, ιδίως χάρη στην ελαφρώς καλύτερη σοδειά της Τυνησίας.
Κομισιόν: 20% χαμηλότερη η ελληνική παραγωγή ελαιολάδου – Υψηλές τιμές για άλλο ένα έτος© Παρέχεται από: Money Review

Πάντως η περιορισμένη παραγωγή έχει ήδη εκτινάξει τις τιμές σε βασικές περιοχές που παράγουν ελαιόλαδο. Στην Χαέν της Ισπανίας, τη μεγαλύτερη παραγωγό στην Ε.Ε., η τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο άγγιξε περίπου τα 820 ευρώ/100 κιλά στα τέλη Αυγούστου, τα 760 ευρώ/100 κιλά για την κατηγορία παρθένου ελαιολάδου και τα 730 ευρώ/100 κιλά για το λαμπάντε (μειονεκτικό) ελαιόλαδο. Πρόκειται για τριπλάσιες τιμές σε σχέση με τον μέσο όρο πενταετίας και για ιστορικό υψηλό.πηγή : Moneyreview.gr

Σχόλια