Ευρωπαϊκή Ένωση: Απαγορεύει από το 2031 τα γήπεδα τεχνητού χλοοτάπητα με καουτσούκ

Στη σχετική απαγόρευση, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης «Mundo Deportivo», προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας καταλήξει στο συμπέρ...


Στη σχετική απαγόρευση, σύμφωνα με την εφημερίδα της Βαρκελώνης «Mundo Deportivo», προχώρησε η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το καουτσούκ, το οποίο προέρχεται από ανακυκλωμένα ελαστικά που μετατρέπονται και επαναχρησιμοποιούνται για την απορρόφηση των κραδασμών σε τεχνητά γήπεδα ποδοσφαίρου, είναι ένα, αν όχι το μεγαλύτερο, από τα μεγαλύτερα υλικά εκπομπών ρυπογόνων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα, επηρεάζοντας περισσότερο την κλιματική αλλαγή.Παρά την απαγόρευση αυτή-όπως σημειώνεται-, στα γήπεδα που έχουν ήδη κατασκευαστεί δεν θα υπάρξει υποχρέωση αποξήλωσης, αλλά παρόλα αυτά η συντήρησή τους θα συναντήσει πολλά εμπόδια και θα είναι κάτι παραπάνω από περίπλοκη.

Σχετικά με την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης σε ένα υλικό που έχει διευκολύνει την κατασκευή και τη συντήρηση χιλιάδων γηπέδων ποδοσφαίρου σε όλη την Ευρώπη, η εφημερίδα κάνει λόγο, για μια ελαστική επαναχρησιμοποιήσιμη πλαστική βάση τοποθετείται κάτω από το τεχνητό γρασίδι, αντικαθιστώντας την αντικραδασμική προστασία που παρέχεται από το καουτσούκ σήμερα.


Μια βάση περίπου δύο εκατοστών που θα μπορούσε να παραμείνει ανέπαφη για 30 χρόνια., με τον τεχνητό χλοοτάπητα να έχει μέση διάρκεια ζωής 15 χρόνια.

«Το γκαζόν χωρίς καουτσούκ θα περιέχει μόνο άμμο πυρόλιθου, επομένως θα αυξανόταν από έξι σε τέσσερα εκατοστά, θα έκανε επίσης πιο πυκνό γρασίδι και προφανώς πιο βιώσιμο», σημειώνει χαρακτηριστικά.


Σχόλια