Μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι η παραγωγή μήλων στην Εορδαία

Ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκομιδής των μήλων σε Πύργους και Μεσόβουνο, δύο από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής στην Εορδαία, με τους κ...


Ολοκληρώνεται η διαδικασία συγκομιδής των μήλων σε Πύργους και Μεσόβουνο, δύο από τα σημαντικότερα κέντρα παραγωγής στην Εορδαία, με τους καλλιεργητές να διαπιστώνουν ότι συγκριτικά με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, η απόδοση παρουσιάζει μείωση κατά 50%, ενώ, η ποιότητα παραμένει σταθερά υψηλή.

Οι άστατες καιρικές συνθήκες στα τέλη της Άνοιξης αλλά και στους πρώτους μήνες του Καλοκαιριού, κατά την περίοδο της ανθοφορίας αλλά και η ακαρπία, ενοχοποιούνται για τη μειωμένη παραγωγή, γεγονός που επηρεάζει το εισόδημα τους και την αποπληρωμή των οφειλών προς τρίτους. 

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Λωτίδη, μηλοκαλλιεργητή στους Πύργους, και με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η συγκομιδή δεν έχει ολοκληρωθεί, οι τιμές διάθεσης του προϊόντος στην αγορά (έμποροι) κυμαίνονται από πενήντα λεπτά έως και εξήντα πέντε λεπτά το κιλό, αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, και κρίνονται ικανοποιητικές για τους παραγωγούς. Οι κτηματίες δεν αναζήτησαν φέτος εργατικά χέρια.


ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια