Μείωση παραγωγής που φτάνει ακόμη και στο 50% κατέγραψε ο φετινός δύσκολος τρύγος ...

Ο περονόσπορος «αφανίζει» τα σταφύλια- Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή σε πολλές περιοχές της χώρας. Μείωση παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχέ...


Ο περονόσπορος «αφανίζει» τα σταφύλια- Μειωμένη κατά 50% η παραγωγή σε πολλές περιοχές της χώρας. Μείωση παραγωγής, που σε ορισμένες περιοχές φτάνει ακόμη και στο 50%, κατέγραψε ο φετινός δύσκολος τρύγος. 

Η χρονιά χαρακτηρίζεται όψιμη και ιδιαίτερα απαιτητική από τους αμπελουργούς, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων βροχοπτώσεων την άνοιξη και τον καύσωνα που τις διαδέχθηκε το καλοκαίρι. Δεν είναι λίγοι, πάντως, όσοι υποστηρίζουν πως η κλιματική μεταβολή ίσως ευνοήσει τον ελληνικό αμπελώνα.

Ως έναν από τους πιο απαιτητικούς τρύγους των τελευταίων είκοσι ετών χαρακτηρίζουν τον φετινό, έμπειροι αμπελουργοί και οινοποιοί.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα προκλήθηκαν λόγω των βροχοπτώσεων της άνοιξης και του Ιουνίου, που είχαν ως συνέπεια τα αμπέλια σε πολλές περιοχές να προσβληθούν από μυκητολογικές ασθένειες. Κοινή πεποίθηση όσων ασχολούνται με αυτόν τον τομέα είναι πως ο κύκλος ανάπτυξης των αμπελιών αλλάζει όσο περνούν τα χρόνια.

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να αφήνει το αποτύπωμά της στον ελληνικό αμπελώνα, όπως αναφέρουν όμως οι γεωπόνοι, δεν είναι απαραίτητα κακή εξέλιξη και εξηγούν στην ΕΡΤ3, το γιατί.

Ευνοημένοι από την άνοδο της θερμοκρασίας κατά τους ειδικούς αναμένεται να είναι και όσοι αμπελουργοί πάνε σε ποικιλίες μακρύτερου βλαστικού κύκλου και σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο.


Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Λιάμης

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια