Μακεδονία: Μειωμένη η σοδειά της πατάτας στο Νευροκόπι λόγω βροχοπτώσεων

Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι ξακουστή, αλλά η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς της περιοχής.Φέτος μάλιστα καταγράφ...


Η πατάτα Κάτω Νευροκοπίου είναι ξακουστή, αλλά η χρονιά που πέρασε ήταν πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς της περιοχής.Φέτος μάλιστα καταγράφηκε μείωση στην παραγωγή της τάξεως 40%.

Ο πρόεδρος συλλόγου αγροτών Κάτω Νευροκοπίου, Απόστολος Βεσμέλης ανέφερε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3: 

«Είχαμε μία παρά πολύ δύσκολη χρονιά φέτος, που ούτε οι παππούδες μας είχαν δει τέτοια. Μπαίναμε στην καλλιεργητική περίοδο συνήθως αρχές Απριλίου και τελειώναμε γύρω στα τέλη Απριλίου-αρχές Μαΐου και φέτος φτάσαμε να καλλιεργούμε μέχρι και τέλη Ιουνίου», όπως είπε και πρόσθεσε:


«Έπειτα μας έπιασαν οι πολλές βροχοπτώσεις, είχαμε θέμα με τον περονόσπορο της πατάτας και μετά είχαμε και τον καύσωνα. Όλα αυτά συνετέλεσαν να έχουμε μία πολύ μειωμένη παραγωγή, το κόστος, όπως ξέρετε, σε όλα εφόδια, πετρέλαια είναι ανεβασμένο. Κάποιοι δεν θα βγάλουν ούτε τα έξοδα τους και κάποιοι δεν μπόρεσαν να καλλιεργήσουν ούτε αυτά που ήθελαν».

Για την τιμή της πατάτας:

«Βασικά κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα, είμαστε στα 0,02-0,03 επιπλέον, αλλά θα είναι μικρότερη η ποσότητα, γύρω στο 40-50% κάτω σε σχέση με πέρσι».

Για το πώς την ξεχωρίζει κανείς ότι είναι από το Νευροκόπι:

«Υπάρχει σε όλα τα σούπερ μάρκετ, απλά αυτό είναι το χρόνιο πρόβλημά μας, καθώς υπάρχουν οι καλοθελητές και κάνουν τα «βαφτίσια» πολύ καλά. Επειδή είναι ένα προϊόν που είναι όλο το χρόνο στην αγορά, είναι εύκολο να πει κάποιος ότι είναι μια πατάτα, Κάτω Νευροκοπίου. Φέτος όμως, αναλόγως και τη ζήτηση, φαίνεται ότι θα τελειώσουν νωρίτερα. Φέτος λόγω του ότι σπείραμε αργότερα, έχει 2-3 εβδομάδες που βγήκε η πατάτα μας στην αγορά».


Ρεπορτάζ: Κρητικού

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια