Λίθιο : Ο «πόλεμος» Αργεντινής-Χιλής για τον λευκό χρυσό και ο ρόλος της Κίνας ...

Ένας; διαφορετικός λατινοαμερικάνικος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει πρόσφατα ανάμεσα σε Αργεντινή και Χιλή. Το Μπουένος Άιρες έχει μπει δυναμικά τ...


Ένας; διαφορετικός λατινοαμερικάνικος «πόλεμος» έχει ξεσπάσει πρόσφατα ανάμεσα σε Αργεντινή και Χιλή.

Το Μπουένος Άιρες έχει μπει δυναμικά τα τελευταία χρόνια στα χωράφια της Χιλής διεκδικώντας τον έλεγχο του παγκόσμιου εμπορίου «λευκού χρυσού» καθώς μέσα στην επόμενη χρονιά η εξόρυξη θα έχει πενταπλασιαστεί ενώ έως το 2027 θα έχει δεκαπλασιαστεί.


Ο έλεγχος της αγοράς λιθίου, του βασικού στοιχείου για την μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δίνει δύναμη στη χώρα που κρατά τα σκήπτρα της εξόρυξής του με την Αργεντινή να διεκδικεί την κορυφή έως το 2030.

Το λίθιο, το ελαφρύτερο μέταλλο στον κόσμο, που θεωρείται ο «λευκός χρυσός» της εποχής, λόγω του ανοιχτού χρώματος και της υψηλής αγοραστικής του αξίας του, χρησιμοποιείται στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων, κινητών τηλέφωνα και σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για φορητούς υπολογιστές.

Αργεντινή ή Χιλή;

Αναλυτές της εταιρείας συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia Group εκτιμούν ότι η πορεία της παραγωγής λιθίου στην Αργεντινή εξαρτάται κυρίως από τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, με το αποτέλεσμα να επηρεάζει τις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας.
Το Ατακάμα της Χιλής είναι από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιθίου στον κόσμο© Παρέχεται από: Huffington PostΤο Ατακάμα της Χιλής είναι από τα μεγαλύτερα ορυχεία λιθίου στον κόσμο


«Το διακύβευμα είναι υψηλό», ανέφεραν οι αναλυτές του Eurasia Group σε ένα ερευνητικό σημείωμα που δημοσιεύθηκε στις 18 Σεπτεμβρίου.

«Σε κίνδυνο δεν είναι μόνο η ευκαιρία της Αργεντινής να αναπτύξει μια ισχυρή αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου — και πιθανώς μπαταρίας —, αλλά και η πρόοδος της παγκόσμιας ενεργειακής μετάβασης.».


«Εάν η έκρηξη λιθίου της Αργεντινής καταπνιγεί, θα εμποδίσει τις προμήθειες που απαιτούνται για την τροφοδοσία της επανάστασης των ηλεκτρικών οχημάτων (EV), προς το τέλος της δεκαετίας, οπότε και αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια ζήτηση.

Η Λατινική Αμερική προμηθεύει σήμερα περίπου το 35% του λιθίου παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, με τη Χιλή (26%) και την Αργεντινή (6%) να έχουν στα χέρια τους την παγκόσμια αγορά.

Η Λατινική Αμερική ωστόσο, εκτιμάται ότι κατέχει περισσότερο από το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων λιθίου.

Αυξάνεται η ζήτηση λιθίου

Επί του παρόντος, η Αργεντινή έχει δύο έργα εξόρυξης λιθίου, ένα στη βόρεια επαρχία Καταμάρκα και το δεύτερο στη γειτονική Σάλτα. Και οι δύο επιχειρήσεις προβλέπεται να διπλασιάσουν την παραγωγή τους το 2024 ενώ άλλες 10 περιοχές βρίσκονται υπό κατασκευή.

Ο μόνος λόγος για να ανατραπούν αυτά τα σχέδια είναι μια απότομη πτώση της ζήτησης λιθίου και των τιμών του κάτι που θεωρείται απίθανο.

Οι τιμές του ανθρακικού λιθίου στην Κίνα διαπραγματεύθηκαν περίπου στα 166.500 γιουάν (23.124 δολάρια) ενόψει της ετήσιας αργίας της «Χρυσής Εβδομάδας» της χώρας, αντανακλώντας μια πτώση σχεδόν 70% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.Ο «πόλεμος» Αργεντινής-Χιλής για τον λευκό χρυσό και ο ρόλος της Κίνας© Παρέχεται από: Huffington Post


Κοιτάζοντας το μέλλον, ωστόσο, η ζήτηση για λίθιο αναμένεται να υπερτροφοδοτηθεί από την αυξανόμενη ανάπτυξη τεχνολογιών καθαρής ενέργειας με τους αναλυτές να πιστεύουν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδα ρεκόρ.

«Η Αργεντινή έχει άπειρους αναξιοποίητους πόρους όσον αφορά την εξόρυξη. Μιλάμε για μια νέα Χιλή, αν όχι μεγαλύτερη», δήλωσε στο CNBC ο Mariano Machado, κύριος αναλυτής για την Αμερική στη Verisk Maplecroft.

Γιατί η αγορά προτιμά την Αργεντινή

Ο αριστερός πρόεδρος της Χιλής Γκάμπριελ Μπόριτς ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το κράτος αναλάμβανε το πλειοψηφικό μερίδιο στη βιομηχανία λιθίου της χώρας, απογοητεύοντας ορισμένους επιχειρηματικούς ηγέτες.

Η κίνηση ερμηνεύτηκε ως οιονεί εθνικοποίηση της βιομηχανίας της Χιλής, με ιδιωτικές εταιρείες να χρειάζεται τώρα να συνεργαστούν με την κυβέρνηση προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους πόρους λιθίου της χώρας.

Όταν κάποιος μιλά για εξόρυξη λιθίου στη Λατινική Αμερική η Χιλή είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στο μυαλό. Το θέμα είναι ότι η υπόθεση περιπλέκεται κάπως λόγω της επιθυμίας του κράτους να παρέμβει στη βιομηχανία κάτι που δεν συμβάινει στην Αργεντινή», δήλωσε ο Machado της Verisk Maplecroft.
Διαμαρτυρίες και πορείες στο Μπουένος Άιρες

«Η Αργεντινή έχει ήδη γίνει και θα γίνει hotspot όσον αφορά το λίθιο και όλα αυτά φέρνουν καλά και κακά νέα» υπογραμμίζει .

Οι βόρειες επαρχίες της Αργεντινής, όπου κατοικούνται από αυτόχθονες, έχουν ιστορία εξορυκτικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα κανείς να μην θέλει μια επανάληψη της ιστορίας.

Οι αναλυτές έχουν προειδοποιήσει ότι η επέκταση της βιομηχανίας λιθίου θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες διαμαρτυρίες ατων κατοίκων για την πρόσβαση τους στο νερό και φυσικά την καταστροφή του περιβάλλοντος.Χιλιάδες αυτόχθονες έφτασαν έως την πρωτεύουσα με πανό για να διαμαρτυρηθούν για την© Παρέχεται από: Huffington Post

Χιλιάδες αυτόχθονες έφτασαν έως την πρωτεύουσα με πανό για να διαμαρτυρηθούν για την "La Pachamama," την Μητέρα Γη και το νόμο που δίνει απεριόριστη δυνατότητα εξόρυξης στις περιοχές τους.


Στις αρχές Αυγούστου, ιθαγενείς διαδηλωτές από τη βόρεια επαρχία Jujuy έφτασαν ως το Μπουένος Άιρες, για να υπερασπιστούν τα εδάφη και τους φυσικούς τους πόρους.

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν όταν η κυβέρνηση θέλησε να αλλάξει την νομοθεσία δίνοντας στις εταιρείες εξόρυξης λιθίου μεγαλύτερη πρόσβαση σε αυτόχθονες εκτάσεις.

Καθοριστικός ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα αναμένεται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη του κλάδου λιθίου της Αργεντινής βραχυπρόθεσμα, με τους δυτικούς παραγωγούς να αποκτούν πιθανότατα μερίδιο αγοράς μακροπρόθεσμα.

Ωστόσο, οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές ενδέχεται να απειλήσουν τον ρόλο του Πεκίνου ως εξέχοντος εμπορικού εταίρου και μεγάλου πιστωτή έργων υποδομής.Κινεζικές εταιρείες εξόρυξης εκμεταλέυονται τεραστιες εκτάσεις στη Ζιμπάμπουε για την εξόρυξη λιθίου. Η περιοχή, μόλις 80 χιλιόμετρα από την πρωτευοπυσα Χαράρε καθώς η χώρα έχει απο τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.© Παρέχεται από: Huffington PostΚινεζικές εταιρείες εξόρυξης εκμεταλέυονται τεραστιες εκτάσεις στη Ζιμπάμπουε για την εξόρυξη λιθίου. Η περιοχή, μόλις 80 χιλιόμετρα από την πρωτευοπυσα Χαράρε καθώς η χώρα έχει απο τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου στον κόσμο.

Η Κίνα στρέφει το βλέμμα και στη Λατινική Αμερική

Οι γενικές εκλογές στην Αργεντινή έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 22 Οκτωβρίου μετά τη νίκη-σοκ για τον ακροδεξιό ελευθεριακό οικονομολόγο Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές προκριματικές εκλογές του Αυγούστου.

Ο Μιλέι, ο οποίος έλαβε το 30,5% των ψήφων στις 13 Αυγούστου, έχει δεσμευτεί ότι η χώρα δεν θα συνεργάζεται πλέον με «κομμουνιστικά» καθεστώτα εάν κερδίσει τις εκλογές.


Οι αναλυτές λένε ότι η απρόβλεπτη φύση του Milei και η έλλειψη πολιτικού ιστορικού καθιστούν δύσκολο να κατανοήσουμε πώς θα επιβλέπει τη βιομηχανία λιθίου εάν έρθει στην εξουσία.πηγή: Πληροφορίες από το CNBC, (huffingtonpost.gr)

Σχόλια