Αγέλες λύκων αποδεκατίζουν κοπάδια στα Άγραφα ...

Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Αγράφων, καθώς ο αυξημένος πληθυσμών των λύκων έχει αφανίσει τα κοπάδια το...


Αγέλες λύκων αποδεκατίζουν κοπάδια στα Άγραφα


Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Αγράφων, καθώς ο αυξημένος πληθυσμών των λύκων έχει αφανίσει τα κοπάδια τους.

Ο Αλέξανδρος Καρδαμπίκης, δήμαρχος Αγράφων μίλησε στην εκπομπή για το ζήτημα που έχει προκύψει, ενώ αναφέρθηκε και στο ποσό που δίνεται σε κάθε νέα μαμά, με στόχο να παραμείνουν οι οικογένειες στην περιοχή και να μη μειωθεί περαιτέρω ο πληθυσμός.

«Έχουν αφανιστεί τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, έχει μειωθεί κατά πολύ το κτηνοτροφικό κεφάλαιο και οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση. Ακόμη και η διαδικασία των αποζημιώσεων είναι πολύπλοκη, και αν πρόκειται για 2-3 ζώα δεν τους καλύπτει. Εμείς έχουμε ζητήσει μια συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό, τον κ.Αυγενάκη για να θέσουμε το πρόβλημα, το οποίο είναι και στους γειτονικούς δήμους. Παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό τους, οι λύκοι τρώνε και την ημέρα. Εμείς είχαμε το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να βγάζουμε έξω στη φύση τα ζώα να βόσκουν γιατί αυτό το περιβάλλον βγάζει το ποιοτικό γάλα και όλα τα προϊόντα, αλλά αυτό έχει περιοριστεί πολύ. Θέλουμε και με τους οικολόγους να γίνει ορθή διαχείριση. Πάντως τα πράγματα είναι δύσκολα , ήδη πολλά παιδιά έχουν σταματήσει τη δουλειά του κτηνοτρόφου», όπως είπε.

3.000 ευρώ από το Δήμο Αγράφων για κάθε παιδί που γεννιέται στην περιοχή

«Όλη η ελληνική επαρχία, δεν υπήρχαν ποτέ πολιτικές συγκράτησης του πληθυσμού στις περιοχές. Μεγαλώνουν τα παιδιά, πηγαίνουν στην Αθήνα. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, για τα παιδιά που γεννήθηκαν μέσα στο 2022, δώσαμε 1.500 ευρώ στην κάθε νέα μαμά. Δεν είναι όμως μόνο αυτό που μπορεί να σώσει την κατάσταση, θέλει μέτρα δραστικά και συγκεκριμένη πολιτική. Δεσμευτήκαμε ότι από τη νέα χρονιά αυτό το ποσό θα διπλασιαστεί , όλες οι γυναίκες γεννούν δωρεάν. Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα HOPEgenesis. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους ανθρώπους που μένουν εδώ, γιατί τα εισοδήματα είναι λιγοστά, απλά αποδεδειγμένα θα πρέπει να μένει εδώ».

πηγή: ertnews.gr
Σχόλια