Η πανδημία της μπανάνας οδηγεί σε κατάρρευση την παγκόσμια παραγωγή της

Απολαύστε τις μπανάνες όσο μπορείτε! Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πιο δημοφιλές είδος μπανάνας θα μπορούσε να βρίσκεται στο χείλος τη...


Απολαύστε τις μπανάνες όσο μπορείτε!
Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πιο δημοφιλές είδος μπανάνας θα μπορούσε να βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης λόγω μιας επιδημίας ασθένειας που καταστρέφει την παραγωγή του αγαπημένου φρούτου.

«Κανείς δεν είναι καν κοντά στο να λύσει το πρόβλημα», δήλωσε στο Business Insider ο Dan Koeppel, συγγραφέας του βιβλίου «Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World».

Η μπανάνα Cavendish – η πανταχού παρούσα ποικιλία σούπερ μάρκετ που περιλαμβάνει σχεδόν τις μισές μπανάνες που καταναλώνει ο άνθρωπος – δέχεται επίθεση την ασθένεια fusarium (μια μυκητιασική λοίμωξη που ονομάζεται ασθένεια του Παναμά -Fusarium wilt)

Αυτή η μάστιγα της μπανάνας φέρεται να προέρχεται από τις ρίζες του δέντρου και δίνει μεταστάσεις στο υπόλοιπο φυτό, λιμοκτώντας το από τροφή και νερό μέχρι να πεθάνει τελικά.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι το πιο δημοφιλές είδος μπανάνας θα μπορούσε να βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης λόγω μιας επιδημίας ασθένειας που καταστρέφει τον καρπό που είναι γεμάτος κάλιο.

Εν τω μεταξύ, η ασθένεια εξαπλώθηκε πρόσφατα στη Νότια Αμερική, σύμφωνα με τον James Dale, καθηγητή και επικεφαλής του προγράμματος βιοτεχνολογίας της μπανάνας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.


«Από τη στιγμή που βρίσκεται σε μια χώρα, είναι πολύ δύσκολο να το ξεφορτωθείς», είπε ο Dan Bebber, λέκτορας βιοεπιστημών στο Πανεπιστήμιο του Έξετερ, το 2019.

Ενώ υπάρχουν πάνω από 1.000 είδη μπανάνας, το 47% όλων των μπανανών που καταναλώνονται από τους ανθρώπους είναι του στελέχους Cavendish.


Αυτή η πιθανή εξάλειψη είναι κάπως ειρωνική δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ποικιλία αναπτύχθηκε, μεταξύ άλλων παραγόντων, για την αντοχή της στις ασθένειες.

Αφού μια άλλη δημοφιλής ποικιλία που ονομάζεται Gros Michel εξαφανίστηκε λόγω ασθένειας στις αρχές του 20ου αιώνα, η ποικιλία Cavendish εκτινάχθηκε στα ύψη λόγω της ανοσίας της, και τελικά έγινε το πιο ευρέως εξαγόμενο στέλεχος.

«Έχουμε τουλάχιστον μια δεκαετία πριν ο αντίκτυπος είναι δραστικός», δήλωσε ο Dale. «Θα έλεγα με βεβαιότητα ότι θα υπάρξει λύση προτού επηρεαστεί σοβαρά η εξαγωγική αγορά του Cavendish».

Πιθανές λύσεις περιλαμβάνουν γενετικά τροποποιημένες εκδόσεις που είναι ανθεκτικές στο TR4, εμβολιασμός φρούτων — μεταφύτευση ιστών μεταξύ φυτών για να τα εμποτίσει με διαφορετικά χαρακτηριστικά όπως η ανθεκτικότητα στις ασθένειες.

Εν τω μεταξύ, ορισμένοι επιστήμονες στην Ταϊβάν πειραματίζονται με την έκθεση των φυτών Cavendish στο TR4 για να τα κάνουν ανθεκτικά, όπως ένα εμβόλιο μπανάνας.

Ωστόσο, ο Koeppel υποστήριξε ότι πρόκειται για προσωρινές διορθώσεις και όχι για μακροπρόθεσμες λύσεις, καθώς τα προαναφερθέντα μέτρα δεν θα εμβολιάσουν τις μπανάνες ενάντια σε ένα νέο στέλεχος ασθένειας – όπως συνέβη με το Cavendish.

Ο Koeppel είπε ότι η επίλυση του προβλήματος θα συνεπαγόταν τη μαζική παραγωγή και την παραγωγή πολλαπλών ποικιλιών μπανάνας, επειδή η γενετική ποικιλότητα καθιστά το φρούτο λιγότερο ευάλωτο στις ασθένειες.

«Η απάντηση θα είναι το τέλος της μονοκαλλιέργειας», δήλωσε ο επιστήμονας. «Η απάντηση είναι η ποικιλία».

ΠΗΓΉ:  Λόγια-Σταράτα (logiastarata.gr) , Με πληροφορίες από nypost.com

Σχόλια