Καλά νέα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την καταπολέμηση του “μαύρου αλευρώδη” στην Κέρκυρα

Αισιόδοξα είναι τα νέα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σχετικά με την καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδη – της μαυρίλας δηλαδή που ...


Αισιόδοξα είναι τα νέα από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο σχετικά με την καταπολέμηση του μαύρου αλευρώδη – της μαυρίλας δηλαδή που έχει προσβάλλει τις λεμονιές και τις πορτοκαλιές σε όλη την Κέρκυρα.

Σήμερα μίλησε στην ΕΡΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ο διευθυντής ερευνών του Μπενάκειου Παναγιώτης Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε ότι βρέθηκε το παράσιτο που θα καταπολεμήσει την ασθένεια, ήδη καλλιεργείται στο εργαστήριο του Ινστιτούτου στην Αθήνα και αναμένεται να απελευθερωθεί στην φύση τον ερχόμενο Απρίλιο.

Πρόκειται για ένα είδος σφήκας που τρέφεται με τον μαύρο αλευρώδη με αποτέλεσμα να καθαρίζει τα δένδρα από την ασθένεια. 

Σύμφωνα με τον κο Μυλωνά ήταν δύσκολο να βρεθεί διότι όπου απελευθερώθηκε το μικρό σφηκάκι καθάρισε την περιοχή και στη συνέχεια μειώθηκε ο πληθυσμός και του ίδιου.

Το Μπενάκειο φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο ταξίδεψε σε πολλές χώρες του κόσμου, όπως Χαβάη, Τέξας, Νότια Αφρική κλπ. Τελικά βρήκε το παράσιτο αυτό στο Βιετνάμ και την Ιαπωνία από όπου και το εισήγαγε. 

Σήμερα έχει τοποθετηθεί για ελεγχόμενη ανάπτυξη στα εργαστήρια του Μπενάκειου και αναμένεται να αρχίσει η χρήση του στη φύση από τον ερχόμενο Απρίλιο.

Αυτές τις μέρες μάλιστα έγινε πειραματική τοποθέτηση του σε διάφορες περιοχές ανάμεσα στις οποίες και η Κέρκυρα προκειμένου να καταγραφεί η συμπεριφορά του το χειμώνα.
πηγή: ertnews.gr

Σχόλια