Καταναλωτές - Πληρώνουμε τιμές Λονδίνου και Παρισιού στο Ελαιόλαδο ..

Η τεράστια διαφορά στη τιμή του Ελαιολάδου οδηγεί στην αγορά μικρότερων ποσοτήτων ή και καθόλου. «Φάτε ελαιόλαδο» για την διατροφική του αξί...


Η τεράστια διαφορά στη τιμή του Ελαιολάδου οδηγεί στην αγορά μικρότερων ποσοτήτων ή και καθόλου.

«Φάτε ελαιόλαδο» για την διατροφική του αξία, ακόμα και με μέτρο, λένε οι ειδικοί, ωστόσο οι καταναλωτές κάνουν «σαφάρι» ψάχνοντας εναλλακτικές λόγω της υψηλής του τιμής.

Σύμφωνα με τον καθηγητή καρδιολογίας, Χριστόδουλο Στεφανάδη «το ελαιόλαδο αποτελεί από την αρχαιότητα βασική διατροφική σύνθεση στην ελληνική διατροφή. Έχει πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Βοηθάει πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα να μην πάθει αρτηριοσκλήρυνση».


Καλπάζει η τιμή του ελαιόλαδου

Μπορεί το ελαιόλαδο να είναι απαραίτητο για την υγεία, όμως σύμφωνα με καταναλωτή, «σε σύγκριση με άλλες πόλεις, οι τιμές μας είναι τιμές Παρισιού και Λονδίνου», καθώς είναι μεγάλη η αύξηση της τιμής του στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συγκεκριμένα, τιμή για το «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» πέρσι κόστιζε 5,55 ευρώ μέχρι 8,50 ευρώ το λίτρο, ενώ αυτές τις μέρες η τιμή του έχει σκαρφαλώσει και δύσκολα κάποιος θα το βρει στα 11,22 ευρώ το λίτρο (ιδιωτική ετικέτα), την ώρα που το ηλιέλαιο, μέσα από το καλάθι του νοικοκυριού, μπορεί κάποιος να το βρει στο 1,75 ευρώ το λίτρο.
Ελαιόλαδο ή... ηλιέλαιο

Το… διατροφικό crash test μεταξύ ελαιόλαδου και ηλιελαίου δείχνει:

Βιταμίνη Κ

Η βιταμίνη Κ είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παρέχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Είναι γνωστή για τον ρόλο που διαδραματίζει στη φυσιολογική πήξη του αίματος καθώς και στην πιθανή πρόληψη καταγμάτων σε μετά εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με οστεοπόρωση.Ηλιέλαιο: Έχει μόλις 1 μg βιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.

Ελαιόλαδο: Περιέχει περισσότερα από 8 μg βιταμίνης Κ ανά κουταλιά της σούπας.

Φυτικά μέταλλα

Τα φυτικά έλαια περιέχουν λιγότερα μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τα έλαια που προέρχονται από ζωικές πηγές.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο είναι ένα έλαιο φρούτων και έχει πολλά μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ωστόσο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Ηλιέλαιο

Ως φυτικό έλαιο, δεν προσφέρει καθόλου μέταλλα.

Σίδηρο, συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Κάλιο, βοηθά στην μείωση των κινδύνων για πέτρες στα νεφρά και απώλεια οστικής μάζας.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Νάτριο, βοηθά στη ρύθμιση της πίεσης του αίματος.

ΝΑΙ

ΟΧΙ

Ασβέστιο, παίζει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογική λειτουργία των νεφρών.

ΝΑΙ

ΟΧΙΑπό την παραπάνω σύγκριση είναι σαφές ότι το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό σε σχέση με το ηλιέλαιο όσον αφορά την περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ, λιπαρά οξέα και μέταλλα.

Το ελαιόλαδο δεν επηρεάζει την αναλογία μεταξύ των ω-3 και ω-6, δεν ταγγίζει τόσο εύκολα όσο το ηλιέλαιο και έχει μια φρουτώδη πλούσια γεύση.πηγή: Newsbomb 

Σχόλια