Άρση αδικιών για τους πληγέντες που δεν έχουν κάνει αποδοχή κληρονομιάς ζητά ο Βασίλης Κόκκαλης

Να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση και άρση της αδικίας σε όσους πληγέντες δεν έχουν προβεί σε αποδοχή κληρονομίας, ζητά ο βουλευτής Λάρισα...


Να υπάρξει άμεση νομοθετική ρύθμιση και άρση της αδικίας σε όσους πληγέντες δεν έχουν προβεί σε αποδοχή κληρονομίας, ζητά ο βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Β. Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Β. Κικίλια.
Στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: 

«Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. Αριθμ. 17143 (ΦΕΚ B’ 5406/11.09.2023) Υπουργική Απόφαση, καθορίστηκε η διαδικασία χορήγησης εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής, σε πολίτες που επλήγησαν από τις πλημμύρες που εκδηλώθηκαν από την 4η ως την 11η Σεπτεμβρίου 2023 στη χώρα.

Ως δικαιούχοι θα κρίνονται όσοι

α) έχουν κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία στις περιοχές του άρθρου 1 που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες του άρθρου 1,

β) έχουν υποστεί υλικές ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες του άρθρου 1,

γ) έχουν πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ή είναι μισθωτές ή τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν η κατοικία η οποία επλήγη από τις πλημμύρες , και οι οποίοι, θα λάβουν το ποσό των εξακοσίων (600) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντιμετώπιση πρώτων βιοτικών αναγκών και στο ποσό των έξι χιλιάδων (6.000) ευρώ, ανά κατοικία, για την αντικατάσταση οικοσκευής, ανερχόμενες συνολικά στο ποσό των έξι χιλιάδων εξακοσίων (6.600) ευρώ.

ΟΜΩΣ: Η ως άνω πρόβλεψη της υπουργικής απόφασης, χρήζει τροποποίησης και ουσιαστικής βελτίωσης, διότι δημιουργεί ένα τεράστιο νομοθετικό κενό αναφορικά με τις κατηγορίες των δικαιούχων.

Ήτοι, υπάρχουν δεκάδες κατοικίες, οι οποίες ανήκαν κατά δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε δικαιούχους που απεβίωσαν, με συνέπεια να μην είναι δυνατή η καταβολή αποζημιώσεων λόγω διαγραφής των θανόντων από την ΑΑΔΕ. Περαιτέρω όμως, οι κληρονόμοι αυτών, εξ αδιαθέτου ή εκ διαθήκης, δεν έχουν προβεί, ειδικά σε περιπτώσεις που ο θάνατος του κληρονομούμενου ιδιοκτήτη ήταν πρόσφατος και εντός του εξαμήνου, σε δήλωση αποδοχής κληρονομίας, με συνέπεια να μην προκύπτει το εμπράγματο δικαίωμα των κληρονόμων επί της κατοικίας που επλήγη και έτσι να μην αποζημιώνεται.

Η νομοθετική ρύθμιση και το εύρος των δικαιούχων είναι προφανώς ελλιπής και δημιουργεί μια άδικη και άνιση μεταχείριση μεταξύ των πληγέντων, διότι δεκάδες κληρονόμοι κατοικούν στις πληγείσες οικίες, αποτελούν αυτές την κύρια κατοικία τους, πλην όμως δεν είχαν ολοκληρώσει την αποδοχή κληρονομίας, ως πράξη μεταβίβασης της κυριότητας.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί: Προτίθεστε να προβείτε σε νομοθετική ρύθμιση για την άρση της ως άνω αδικίας και άνισης μεταχείρισης, με την θέσπιση ειδικών κριτηρίων χορήγησης αποζημίωσης, ώστε να αποζημιωθεί το σύνολο των πληγεισών κατοικιών, που ανήκε κατά δικαίωμα κυριότητας σε θανόντα, χωρίς να έχει επέλθει συμβολαιογραφική μεταβίβαση;»


πηγή: ertnews.gr

Σχόλια