Μεσσηνία: Οι αγρότες είχαν προειδοποιήσει για τις ζημιές & τον κίνδυνο πλημμυρών στην Τριφυλία

Πλήρως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και κατοίκους της περιοχής για τον ...


Πλήρως επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχαν εκφραστεί από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων και κατοίκους της περιοχής για τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων εξαιτίας της κατασκευής του δρόμου Φιλιατρά – Γαργαλιάνοι. 

Η τελευταία έντονη βροχόπτωση που έπληξε την περιοχή, δημιούργησε προβλήματα αλλά και ζημιές σε καλλιέργειες, καθώς τα νερά όπως αποδείχθηκε και στη πράξη δεν έχουν διεξόδους διαφυγής προς τη θάλασσα, με αποτέλεσμα ανεξέλεγκτα να κινούνται μέσα στα χωράφια και να παρασύρουν ό,τι βρίσκουν μπροστά τους.

Βέβαια τα πρώτο καμπανάκι κινδύνου είχε χτυπήσει λίγο νωρίτερα στις τότε πρώτες βροχές, ωστόσο την Τρίτη που μας πέρασε, δεν ήταν μόνο η ένδειξη του κινδύνου, αλλά η απόδειξη στην πράξη όλων όσων είχαν εκφραστεί ως φόβοι εδώ και αρκετό καιρό. Αλλά και η απόδειξη ότι κάτι πρέπει να γίνει με την κατάσταση αυτή και να αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα των πλημμυρικών φαινομένων.

Για τους κινδύνους που ελλόχευαν, έγκαιρα ένα χρόνο πριν το Σεπτέμβριο του 2022 σε σχετική επιστολή προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου από τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων για το δρόμο, μεταξύ άλλων είχαν επισημανθεί και αυτά τα ζητήματα. Χαρακτηριστικά μεταξύ των ερωτημάτων που είχαν τεθεί αναφερόταν: 

«Ερώτημα 4ο: Υπάρχει πλήρης υδραυλική μελέτη; Εγγυάστε ότι θα κατασκευαστούν τα απαιτούμενα υδραυλικά έργα για να μη βρεθούμε μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις;

Εκπλήξεις ανάλογες του Γαργαλιάνοι - Ρωμανός όπου με τις πρώτες βροχές ύστερα από την ολοκλήρωση του δρόμου καταστράφηκαν περιουσίες.

Ερώτημα 5ο: Τι θα συμβεί ύστερα από τη διατάραξη του ανάγλυφου και της φυσικής απορροής των υδάτων μετά την κοπή τόσων ελαιόδεντρων, χωρίς να διαφαίνεται κάποια πρόβλεψη για τη διευθέτηση αυτών;

Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την απρόσκοπτη και ανεμπόδιστη κίνηση των όμβριων στις επικείμενες βροχοπτώσεις και μέχρι την κατασκευή των οριστικών υδραυλικών τεχνικών έργων;».

Κλείνοντας μάλιστα την επιστολή τους ανέφεραν: 

«Θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι σκοπός του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων δεν είναι να παρεμποδίσει κανένα έργο που θα βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών της Τριφυλίας αλλά και των επισκεπτών της. Είναι όμως υποχρέωσή μας να εκφράζουμε τις αγωνίες και τα ερωτήματα που θέτουν τα μέλη μας, ο αγροτικός κόσμος της περιοχής και οι πολίτες του τόπου μας. Προς τούτο ζητάμε την συνεργασία σας ώστε να μπορέσουμε να ενημερώσουμε υπεύθυνα αλλά και να βοηθήσουμε για να αποφευχθούν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες».

Επίσης και πρόσφατα που το πρόβλημα είχε αναδειχθεί και μέσα από την «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων Ασημάκης Ντεμερούκας τόνιζε πως στο τμήμα από τους Γαργαλιάνους μέχρι το Λαγκούβαρδο από τα 5 τεχνικά μόνο το ένα κατέληγε στο χείμαρρο του Λαγκούβαρδου, συμπληρώνοντας: 

«Τα υπόλοιπα 4 (αυτά τουλάχιστον έχουμε καταγράψει σαν Σύλλογος) είναι τυφλά… Εμείς επιστήσαμε την προσοχή από την αρχή στην Περιφέρεια και μάλιστα πέρυσι τον Αύγουστο είχαμε κάνει επιστολή που την δημοσιοποιήσαμε και είχε γίνει ντόρος. Είχαμε ζητήσει να μας δείξουν και την υδραυλική μελέτη, που έχουν σχεδιάσει να χύνονται τα νερά αυτά, καθώς η απόσταση από τη θάλασσα είναι 3 χιλιόμετρα. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος, ο κίνδυνος είναι ορατός και τώρα μάλιστα πριν ολοκληρωθεί ο δρόμος και πέσει άσφαλτος που δεν έχει απορροφητικότητα ήδη βλέπουμε με την προηγούμενη βροχή τα νερά να έχουν υπερχειλίσει».

Ενώ οι λύσεις που προτείνουν είναι: 

«Οι δύο λύσεις που προτείνουμε, σε συνεννόηση με τον κόσμο και εμείς σαν διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου είναι: Η μία να ξεκινήσει η Περιφέρεια άμεσα μια απαλλοτρίωση κάποιων εκτάσεων και για αυτά τα τεχνικά που έχουν φτιάξει να δημιουργηθούν εκ νέου ρέματα και να φτάνουν στη θάλασσα. Η δεύτερη λύση είναι αυτά τα τεχνικά, να βρεθεί τρόπος να ενωθούν όλα και να καταλήξουν στο χείμαρρο του Λαγκούβαρδου που είναι ο μόνος που μπορεί να αντέξει αυτόν τον όγκο νερού. Μπορεί το κόστος να είναι μεγάλο από ό,τι μας λένε, αλλά το κόστος μιας ανθρώπινης ζωής δεν εκτιμάται».

Να σημειώσουμε επίσης πως όπως είχε αποφασιστεί και σε γενική συνέλευση του Συλλόγου για το ζήτημα αυτό κατατέθηκε και εξώδικο με περίπου 40 υπογραφές συνοδευόμενο από μελέτη μηχανικού που δείχνει το πρόβλημα και τους κινδύνους.

Την Τετάρτη υπήρξε νέα αυτοψία από την Περιφέρεια στην περιοχή που όπως μεταφέρθηκε στους αγρότες από τον αντιπεριφερειάρχη Ανδρέα Τσουκαλά είναι σε αναζήτηση χρηματοδότησης της μελέτης ώστε να διοχετεύονται τα νερά στο χείμαρρο του Λαγκούβαρδου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Μπούρας


Σχόλια