Μελισσοκομία: Μειώθηκε κατακόρυφα η επικονιαστική δύναμη της Θεσσαλίας

«Από αυτήν την καταστροφή χάσαμε έναν πολύ σημαντικό κρίκο της αλυσίδας μας. Αυτός είναι η μελισσοκομία στη Θεσσαλία. Είχαμε μεγάλες απώλειε...


«Από αυτήν την καταστροφή χάσαμε έναν πολύ σημαντικό κρίκο της αλυσίδας μας. Αυτός είναι η μελισσοκομία στη Θεσσαλία. Είχαμε μεγάλες απώλειες από τις δύο πλημμύρες και έχουν εξαφανίσει οποιονδήποτε άλλον φυσικό επικονιαστή. 

Η επικονιαστική δύναμη της Θεσσαλίας έχει μειωθεί κατακόρυφα. Πρέπει να στηρίξουμε τους μελισσοκόμους να αναγεννήσουν τα μελίσσια που έχασαν για να μπορέσουν οι μέλισσες να κάνουν τη δουλειά τους και να υπάρξει ομαλότητα στο φυσικό περιβάλλον».Με τα παραπάνω λόγια ο επίκουρος καθηγητής Μελισσοκομίας του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής κ. Αλέξανδρος Παπαχριστοφόρου εξήγησε το μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η περιοχή και ενδεχομένως να γίνει ορατή στο άμεσο μέλλον.

Αυτό καταγράφηκε χθες βράδυ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης – ανοιχτής συζήτησης, που έγινε στο συγκρότημα Γαιόπολις, σε μία προσπάθεια αρωγής και συμπαράστασης του Τμήματος Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προς τους μελισσοκόμους της Θεσσαλίας που δοκιμάστηκαν σκληρά και απώλεσαν μέρος ή το σύνολο των μελισσιών και των μελισσοκομικών εγκαταστάσεών τους κατά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες.

Πληγέντες μελισσοκόμοι, τοπικοί μελισσοκομικοί σύλλογοι, αλλά και εκπρόσωποι αρμόδιων υπηρεσιών βρέθηκαν στην εκδήλωση, η οποία είχε ως στόχο την καταγραφή όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από την πρόσφατη θεομηνία και την προσπάθεια εξεύρεσης λύσεων, με στόχο την αναγέννηση της μελισσοκομίας στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

«Είναι ανάγκη να βοηθήσουμε επιστημονικά τους μελισσοκόμους που έχουν δεχθεί μεγάλο πλήγμα, ειδικά στη Θεσσαλία. Σχετίζεται με την επικονίαση των καρπών και των φρούτων στην παραγωγή τροφής και του φυσικού περιβάλλοντος που πρέπει να αναγεννηθεί.

Αν η μελισσοκομία εκλείψει ή μειωθεί από τη Θεσσαλία, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να αναγεννήσουμε ολόκληρη την αγροτική παραγωγή και το φυσικό της περιβάλλον. Είναι εξαιρετικά σημαντικό» πρόσθεσε ο κ. Παπαχριστοφόρου και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης μίλησε για τεχνικές με τις οποίες οι μελισσοκόμοι μπορούν να δημιουργήσουν γρήγορα με πιο φθηνές λύσεις τα μελίσσια. Μάλιστα, σημείωσε πως υπάρχουν εθελοντικές δράσεις για να παραχθούν βασίλισσες και να δοθούν δωρεάν στους μελισσοκόμους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο οποίος μιλώντας στην «Ε» εξήγησε πως «πρόκειται για μια πολύ καλή πρωτοβουλία για να σταθούν ξανά στα πόδια τους». Συμβουλεύοντας τους μελισσοκόμους είπε πως «είναι καλό να ακούσουν τους ειδικούς και να πάνε συντεταγμένα και με σχέδιο».

Τέλος, υπογράμμισε πως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα παίξει ρόλο και θα προσπαθήσει να είναι στην ομάδα ανασυγκρότησης.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης Καντάς, που είναι ο πρόεδρος του Τμήματος, αλλά και καθηγητής, στάθηκε στη σημαντικότητα του κλάδου της μελισσοκομίας, που έχει εξωστρέφεια και εξαγωγική δραστηριότητα.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ


Σχόλια