Δυτική Μακεδονία: Πλούσιος μανιταρότοπος η λεκάνη της Πτολεμαϊδας

Η ανομβρία ταλαιπωρεί φέτος και τους μανιταρόφιλους στη λεκάνη της Πτολεμαΐδας, που αναζητούν στους γύρω ορεινούς όγκους άγρια μανιτάρια και...


Η ανομβρία ταλαιπωρεί φέτος και τους μανιταρόφιλους στη λεκάνη της Πτολεμαΐδας, που αναζητούν στους γύρω ορεινούς όγκους άγρια μανιτάρια και δεν βρίσκουν, παρά μόνο σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων, εκεί που είδαν, ίσως για πρώτη φορά, μύκητες σε ονειρικές, χρωματικές συνθέσεις.

Η λεκάνη της Πτολεμαΐδας και ευρύτερα της Εορδαίας θεωρείται, ως ένας από τους πλέον πλούσιους μανιταρότοπους της χώρας, όπου ευδοκιμούν όλα σχεδόν τα είδη των μανιταριών, απλά δεν αναδείχθηκε ευρύτερα, αλλά και δεν εκδηλώθηκε το ανάλογο ενδιαφέρον αξιοποίησης από κατοίκους και φορείς.


Όπως αναφέρει ο μανιταροσυλλέκτης Γιάννης Ζέρβας, ζητήθηκε από το Δήμο Εορδαίας η διάθεση ενός χώρου στο Δάσος «Κουρί» προκειμένου να δημιουργηθεί το «Πάρκο των μανιταριών», παράλληλα με παρεμβάσεις ήπιας μορφής στον περιβάλλοντα χώρο, και σκοπό οργανωμένες δράσεις με την ενεργοποίηση των μανιταρόφιλων, πλην όμως, η απάντηση, παρά τις αρχικά θετικές διαθέσεις, ήταν αρνητική.

Σε κάθε περίπτωση η περιοχή προσφέρεται για δραστηριότητες, σχετικά με τη συλλογή, επεξεργασία και διάθεση άγριων μανιταριών, όπου εκτός της φετινής, αρνητικής συγκυρίας, θα μπορούσε να δώσει προστιθέμενη αξία στην οικονομία της περιοχής

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ- ΣΥΝΤΑΞΗ: Μαίρη Κεσκιλίδου

πηγή:ertnews.gr

Σχόλια