Πολύ ακριβά πληρώνουν πλέον οι Έλληνες καταναλωτές την ντομάτα...

Γιατί αυξάνεται η τιμή της ντομάτας. Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυ...


Γιατί αυξάνεται η τιμή της ντομάτας.
Εκπρόσωποι της αγοράς αναφέρουν ότι ναι μεν η φετινή παραγωγή είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με πέρυσι λόγω των καιρικών συνθηκών, ωστόσο δεν δικαιολογούνται τόσο μεγάλες ανατιμήσεις, και μάλιστα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, καταγγέλλοντας κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Παράλληλα, κρούουν τον κώδωνα για φαινόμενα ελληνοποιήσεων εισαγόμενης ντομάτας, η τιμή της οποίας αγγίζει ακόμα και τα 3 ευρώ το κιλό.
Υποχώρηση της τιμής στη χονδρική

Οι τιμές για τους καταναλωτές παραμένουν στα ύψη, παρά το γεγονός ότι στη χονδρική έχουν υποχωρήσει σημαντικά την τελευταία εβδομάδα.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, στις 26 Σεπτεμβρίου η χονδρική τιμή της ντομάτας μειώθηκε στα 1,2 ευρώ το κιλό από 1,5 ευρώ μία εβδομάδα πριν, δηλαδή κατά 20%, ενώ οι εισαγωγής έπεσαν από τα 1,4 στα 1,2 ευρώ το κιλό.

Την ίδια ώρα, στα σούπερ μάρκετ οι υπαίθριες ντομάτες α’ κατηγορίας πωλούνται από 2,16 έως 2,69 ευρώ το κιλό, ενώ οι εισαγωγής από 2,26 έως 2,6 ευρώ το κιλό.

Σε μικρότερα καταστήματα και λαϊκές αγορές οι καταναλωτές αντικρίζουν τιμές που φτάνουν τα 2,8 - 2,9 ευρώ το κιλό.
Μειωμένη παραγωγή

Πληθωριστικές πιέσεις στις ντομάτες ασκεί σίγουρα αι η μειωμένη παραγωγή λόγω της ανομβρίας και των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της άνοιξης.

«Μετά το α’ εξάμηνο του έτους, που τελειώνουν οι χειμερινές ντομάτες, αρχίζει η παραγωγή της υπαίθριας. Ωστόσο, οι ποσότητες δεν είναι επαρκείς για να καλύψουν τις ανάγκες.

Ειδικά φέτος, που καταγράφηκε και μικρή μείωση στην παραγωγή λόγω των κλιματικών συνθηκών. Σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των τουριστών, δημιουργείται έλλειμμα στην αγορά κι έτσι αυξάνεται και η τιμή», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο.» ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών Incofruit Hellas, Γιώργος Πολυχρονάκης.

Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ακόμα και με αυτά τα δεδομένα οι ανατιμήσεις είναι υπέρμετρες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου, τη φετινή χρονιά η Ελλάδα παρήγαγε 190.000 τόνους υπαίθριας ντομάτας και 290.000 τόνους θερμοκηπιακής, δηλαδή συνολικά 480.000 τόνους, εκ των οποίων μόνο οι 20.000 παράγονται στη Θεσσαλία.

«Η θεσσαλική παραγωγή εξυπηρετεί κυρίως την τοπική και τις γύρω αγορές. Κάποιο μέρος της παραγωγής καταστράφηκε, λόγω των ζημιών στο οδικό δίκτυο ήταν δύσκολος ο εφοδιασμός και έτσι αυξήθηκαν οι τιμές», συμπληρώνει ο ίδιος.


πηγή:  Sofokleousin.gr

Σχόλια