Οι δηλώσεις Λ.Αυγενάκη , Χρ.Τραντόπουλου & Κ. Αγοραστού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία & για το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής (ΒΙΝΤΕΟ)

Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου...Οι δηλώσεις του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Τριαντόπουλου και του Περιφερειάρχη και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία και για το πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής.

Την κάλυψη σε ποσοστό 100% των δαπανών για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπέστησαν καταστροφές από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.

Εχουν διατεθεί ήδη περί τα 50 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες. Για πρώτη φορά γεωργοί και κτηνοτρόφοι εντάχθηκαν στο πλαισίο αρωγής, ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε ότι έχουν υποβληθεί 2.363 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Αυγενάκης, οι δηλώσεις αφορούν σε: 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή (όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες), 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια.

Οι αποζημιώσεις για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου θα καταβληθούν στους πληγέντες κτηνοτρόφους το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον ΕΛΓΑ.

Σε όσους έχουν χάσει τις σταβλικές τους εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον κ. Αυγενάκη, θα τους δοθεί πρότυπο σχέδιο στάβλων το οποίο θα εξασφαλίζει υψηλές αποδόσεις στα ζώα τους, υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας και υγιεινής αλλά και ειδικά σχέδια διαφυγής και προφύλαξης των ζώων σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών.

Παράλληλα, ο υπουργός ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, τον στρατό και δεκάδες εθελοντές, για την αποτροπή της υγειονομικής βόμβας των νεκρών ζώων.

Τα δεκάδες χιλιάδες νεκρά ζώα περισυνελέγησαν. Αλλα ετάφησαν και άλλα αποτεφρώθηκαν και ο υγειονομικός κίνδυνος απετράπη, υπογράμμισε.


 ΠΗΓΗ: YouTube , με πληροφορίες από  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 

Σχόλια