«Πράσινος χρυσός» το ελαιόλαδο – Τι λέει για τη βεντέμα και την άνοδο της τιμής ελαιοπαραγωγός από την Κρήτη

Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του ελαιολάδου φέτος παρόλο που οι καταναλωτές το αγοράζουν εμφιαλωμένο ή σε τενεκέ από παραγωγό την περυσινή...


Στα ύψη έχει εκτιναχθεί η τιμή του ελαιολάδου φέτος παρόλο που οι καταναλωτές το αγοράζουν εμφιαλωμένο ή σε τενεκέ από παραγωγό την περυσινή παραγωγή. 

Ο Γιώργος Γαβαλάς, μέλος της Οργάνωσης Αμπελουργών & Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης μίλησε στην εκπομπή «Newsroom» για τα αίτια αυτής της κατάστασης που έχει πλήξει τα ελληνικά νοικοκυριά αλλά και την έλλειψη παραγωγής λόγω της κλίματικής αλλαγής.

Eπιβεβαιώνοντας την μεγάλη ακαρπία που έχει χτυπήσει την ελληνική ελαιοκομική παραγωγή ο κ. Γαβαλάς δήλωσε στην ΕΡΤ ότι δεν θα είναι χρονιά ελαιοπαραγωγής. «Πέρυσι φτάσαμε γύρω στους 120.000 – 140.000 τόνους, φέτος εκτιμάται προς το παρόν ότι θα πιάσουμε γύρω στους 35.000 με 40.000 τόνους λόγω καιρικών συνθηκών» είπε και εξήγησε ότι η αλλαγή του καιρού επηρέασε στην καρπόδεση.

Σχολιάζοντας τις υψηλές τιμές πώλησης που εισπράττουν οι ελαιοπαραγωγοί δήλωσε ότι γίνονται κάποιες δημοπρασίες προς 8,5 € – 9 € το κιλό, αλλά οι ποσότητες που διακινούνται είναι μικρές.


Η κλιματική αλλαγή είναι εμφανής στην Κρήτη

«Το λάδι είναι απλησίαστο» σημείωσε ενώ εκτίμησε ότι η νέα σοδειά θα πωλείται από τους παραγωγούν πάνω από 9,5 € το κιλό. Εξηγώντας που οφείλεται η μειωμένη τιμή σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου εξήγησε ότι τόσο η κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έχουν επηρεάσει την παραγωγή όσο τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται πλέον και είναι πιο ήπια σε σχέση με το παρελθόν, συντελούν σε αυτό το γεγονός.

Και όπως τόνισε η τιμή διαμορφώνεται σύμφωνα με την προσφορά και τη ζήτηση. «Εάν η Ισπανία είχε λάδι, αν η Ιταλία είχε βεντεμα (συγκομιδή) εμείς δεν θα είχαμε 9 και 10 ευρώ το κιλό, αλλά για 4,5 ευρώ το κιλό» είπε προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι εδώ.

«Στο χωριό μου, τον Άγιο Θωμά, έχει να βρέξει από τον Απρίλιo. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό εδώ, σε μια χρονιά που έχει ρίξει 300 χιλιοστά νερού ανά στρέμμα, όταν παραδοσιακά έχουμε 800 χλστ. ανά στρέμμα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο οξύμωρο γεγονός ότι αρκετοί ελαιοπαραγωγοί θα αγοράσουν φέτος το λάδι της χρονιάς καθώς πούλησαν νωρίς όλες τις ποσότητες σε υψηλές τιμές. Δυστυχώς, όμως η ακαρπία που σημειώθηκε, δεν θα τους επιτρέψει να συγκεντρώσουν την αναγκαία ποσότητα καρπού για ελαιοποίηση.

Δείχνοντας έναν ελαιώνα στη δημοσιογράφο Σταυρούλα Κατσουλάκη εξήγησε ότι σχεδόν σε κάθε δέντρο υπάρχουν πάνω τρεις με τέσσερις ελιές και αυτές με δάκο. «Είχαμε κακή αρχή οπότε και το τέλος θα είναι κακό», πρόσθεσε ο κ. Γαβαλάς αναμένοντας και αυτός να δείξει τι θα γίνει όταν τελειώσει η συγκομιδή.


Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Κατσουλάκη | ΕΡΤ

ΠΗΓΉ:ertnews.gr

Σχόλια