Η ποικιλία μπανάνας Cavendish κινδυνεύει με εξαφάνιση

Η δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας στον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώμε πάνω από 100 δισεκατομμύ...


Η δημοφιλέστερη ποικιλία μπανάνας στον κόσμο κινδυνεύει με εξαφάνιση
Κάθε χρόνο, οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώμε πάνω από 100 δισεκατομμύρια μπανάνες. Υπάρχει όμως μια ποικιλία που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Μια μυκητιακή ασθένεια απειλεί να εξαφανίσει τις μπανάνες Cavendish από το πρόσωπο της Γης. Επιστήμονες τροποποιούν γενετικά τα φρούτα ώστε να είναι πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.

Γιατί οι μπανάνες Cavendish κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά

Υπάρχουν πάνω από 1.000 ποικιλίες μπανάνας, αλλά περίπου το 47% που τρώμε είναι μπανάνες Cavendish (Musa acuminata).

Η Cavendish κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά μπανάνας για διάφορους λόγους.

Πρώτον, είναι ανθεκτική σε μερικές από τις σημαντικότερες ασθένειες που σκοτώνουν μπανάνες, δεύτερον, έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. και τρίτον, οι αγρότες μπορούν συνήθως να καλλιεργήσουν περισσότερες μπανάνες Cavendish από άλλες ποικιλίες στην ίδια έκταση γης.

«Εξαιτίας όλων αυτών των λόγων, το Cavendish γίνεται ένα πολύ πρακτικό προϊόν», δήλωσε στο Insider ο δημοσιογράφος Dan Koeppel, συγγραφέας του βιβλίου «Banana: The Fate of the Fruit That Changed the World».

Αλλά οι μπανάνες Cavendish απειλούνται από έναν μύκητα που μολύνει το φυτό. Η μόλυνση ονομάζεται ασθένεια του Παναμά (Fusarium wilt) μόλυνση TR4.

Η μόλυνση TR4 ξεκινά από τις ρίζες της μπανανιάς και στη συνέχεια εξαπλώνεται, απενεργοποιώντας τελικά την ικανότητα του φυτού να απορροφά νερό ή να διεξάγει φωτοσύνθεση. Τελικά, το δέντρο πεθαίνει.Σχόλια