Άφωνος ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας από το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο Daniel στην Θεσσαλία

Στη Θεσσαλία έφτασε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη ...


Στη Θεσσαλία έφτασε ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι συνοδευόμενος από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη αλλά και Υφυπουργό κλιματικής κρίσης και πολιτικής προστασίας Χρήστο Τριαντόπουλο.

Όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαρία Σταθοπούλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαπίστωσε μέσα από το ελικόπτερο τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες και μάλιστα έμεινε άφωνος από το μέγεθος της καταστροφής.


Πτήση πάντω απο τις πληγείσες περιοχές

Συγκεκριμένα ο Επίτροπος Γεωργίας πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές του Παλαμά, της Φαρκαδόνας, του Κοσκινά αλλά και του Κεραμίδιου, πάνω από την λίμνη Κάρλα, τα Τέμπη αλλά και τον Τύρναβο. Ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι και ο Λευτέρης Αυγενάκης συμφώνησαν από τις πρώτες στιγμές, ότι θεομηνία Daniel ήταν πρωτοφανής, η οποία δείχνει και το τι θα επακολουθήσει με την κλιματική κρίση και κατέστη σαφές πως είναι επιτακτική η ανάγκη της έμπρακτη στήριξης προς την Ελλάδα από την ευρωπαϊκή της οικογένειας.


Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 25.000 αγρότες έχουν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται πάνω από 1.100.000 στρέμματα έχουν πνιγεί στο νερό, 2.500 αγρότες είδαν να χάνονται τα ζώα τους και όπως είπε ο Υπουργός στον Επίτροπο της Ε.Ε, η κυβέρνηση από την πλευρά της κινήθηκε γρήγορα και με ακρίβεια. Έγινε άμεσα η περισυλλογή των ζώων, διευκολύνθηκαν οι δηλώσεις για τις αποζημιώσεις.

Εν τω μεταξύ ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που συνοδεύει και εκείνος τον Ευρωπαίο Επίτροπο αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα αρωγής για το σύνολο του αγροτικού κόσμου στην Θεσσαλία.

Η επιτόπια επίσκεψη του Επιτρόπου

Επιπλέον σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Επίτροπος Γεωργίας και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκαν στον Πρόδρομο Καρδίτσας οικογενειακή κτηνοτροφική επιχείρηση, που έχασε τα μισά της ζώα στην πλημμύρα και η οποία στον ΙΑΝΟ είχε επίσης υποστεί καταστροφές. «Η παρουσία του Επιτρόπου υποδηλώνει ότι η Ευρώπη είναι εδώ», τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στους πληγέντες κτηνοτρόφους στον Πρόδρομο, επισημαίνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα το ΥπΑΑΤ θα εξειδικεύσει τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες παραγωγούς.


Υπενθύμισε το συνεχές ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού για την περιοχή και τις συνεχείς παρεμβάσεις του στην ΕΕ, ενώ αναφερόμενος στον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό είπε χαρακτηριστικά ότι «έχει δώσει την ψυχή του».

Στο Σταυρό Φαρσάλων επισκέφθηκαν βαμβακοχώραφα, τα οποία έχουν υποστεί ολική καταστροφή. Ο Επίτροπος δήλωσε ότι «η καταστροφή είναι πέραν όσων είχε φανταστεί και όσων είχε δει στις φωτογραφίες» που του είχε δείξει ο Έλληνας υπουργός, για τον οποίο είπε ότι δραστηριοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή, μαζί με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ΕΕ. Ωστόσο η εικόνα από κοντά είναι το πιο δυνατό στοιχείο και γι’αυτό ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του κ. Αυγενάκη θέλοντας να δει αυτήν την εικόνα από κοντά.

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να βρούμε κάθε διαθέσιμο πόρο. Θα είμαι στο πλευρό σας», είπε ο Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι στους αγρότες, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της καταστροφής. Οι παραγωγοί ευχαρίστησαν τον Ευρωπαίο Επίτροπο, τονίζοντας ότι η παρουσία του σημαίνει πολλά για τους ίδιους.

Στη συνέχεια επισκέφθηκαν θερμοκήπια βιομηχανικής ντομάτας στη Βαμβακού Φαρσάλων, που κι αυτά υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή, από φερτές ύλες από το διπλανό ποτάμι. Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ στον Επίτροπο Γεωργίας, το μείζον πρόβλημα είναι να βρεθεί τρόπος, ώστε οι αποζημιώσεις που θα δοθούν να προσεγγίζουν την πραγματική τιμή της απολεσθείσας παραγωγής.


Στο κλιμάκιο συμμετέχουν ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ο ΓΓ του ΥπΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος. Στις περιοχές της Καρδίτσας παρών ήταν και ο Δήμαρχος Βασίλης Τσιάκος.

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν και τα πρώτα οριζόντια μέτρα στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εξειδικευτούν από την επόμενη εβδομάδα σε θεματικές διασκέψεις που θα οργανώσει το ΥπΑΑΤ.

Οι επισκέψεις σε πληγείσες περιοχές συνεχίζονται.

πηγή: ertnews.gr

Σχόλια