Πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας ετοιμάζουν οι αγρότες την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

Πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, ετοιμάζουν οι αγρότες τ...


Πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ σε όλες τις περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, καρύδια, αμύγδαλα, ετοιμάζουν οι αγρότες την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου.

Αυτό αποφασίστηκε στην πανελλαδική σύσκεψη, που έγινε στην Αγιά Λάρισας για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, στο πλαίσιο της ίδιας σύσκεψης αποφασίστηκε ομόφωνα Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Λάρισας την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 9.30 το πρωί.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αναδείχθηκαν τα προβλήματα που αφορούν σε όλες τις καλλιέργειες, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, σε συνάρτηση με τις χαμηλές τιμές στα προϊόντα.

Η Πανελλαδική Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, Συνεταιρισμών, αγροτών από περιοχές της χώρας που καλλιεργούν μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια κλπ.

Η συμμετοχή, σύμφωνα με τους αγρότες, είναι ενδεικτική του μεγέθους των προβλημάτων αλλά και της αποφασιστικότητας για ανυποχώρητο αγώνα ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους.

«Μόνο η ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος μας», σημείωσαν οι αγρότες, «για κατώτερες εγγυημένες τιμές με βάση το κόστος παραγωγής μπορούν να διασφαλίσουν εισόδημα διαβίωσης στους αγρότες αλλά και σταμάτημα της αισχρής κερδοσκοπίας σε βάρος των καταναλωτών και αγροτών».
Αδικαιολόγητη διακοπή επιδοτήσεων

Για τις συγκεκριμένες δενδρώδεις καλλιέργειες, επεσήμαναν ότι, αδικαιολόγητα η Κυβέρνηση έκοψε τις συνδεδεμένες επιδοτήσεις πέρυσι ώστε να διαθέσει αυτά τα χρήματα για να δώσει συνδεδεμένες ενισχύσεις σε άλλα προϊόντα, λέγοντας ότι θα επαναξετάσει το ζήτημα σε ένα χρόνο.

Ο χρόνος πέρασε, οπότε, όπως σημείωσαν, τα μήλα και οι καρποί με κέλυφος πρέπει να ενταχθούν άμεσα ξανά στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και η Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της.

Πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγοί

Στα μήλα υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής. Ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ ούτε καν από τα ΚΟΕ. Ζητούν, συνεπώς, για αναπλήρωση εισοδήματος λόγω του φουζικλάδιου στα 1000€/στρέμμα.

«Επιπλέον – σημείωσαν οι μηλοπαραγωγοί – από πέρυσι υπάρχει δημόσια δέσμευση της Κυβέρνησης και του τότε υπουργού κ. Γεωργαντά ότι ιδιαίτερα στα Πράσινα μήλα Αγιάς λόγω της εκτεταμένης καρπόκαψας που είχαν, θα δίνονταν 50€/στρέμμα επιπλέον από το υπόλοιπο ποσό που είχαμε κερδίσει με τις κινητοποιήσεις μας.

Δέσμευση που δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη και πρέπει άμεσα να γίνει! Καταγγέλλουμε για μια ακόμη φορά την τακτική του διαίρει και βασίλευε που χρησιμοποιεί κατά κόρο η Κυβέρνηση. Για τους πλημμυροπαθείς αγρότες, έδωσε προκαταβολή μόνο στα κόκκινα μήλα Ζαγοράς και όχι στις άλλες ποικιλίες και δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους πλημμυροπαθείς μηλοπαραγωγούς της Αγιάς. Δεν θα στραφούμε ο ένας απέναντι στον άλλον αλλά όλοι μαζί απέναντι στην Κυβέρνηση να σταματήσει αυτές τις ατέρμονες τακτικές!».Μεγάλες ζημιές και από τον παγετό στις καλλιέργειες / ΙΝΤΙΜΕ / ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ© Παρέχεται από: CNN.gr

Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα την δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700€/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.

Η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα. Χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800€/στρέμμα και η έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ αφού οι αμυγδαλοπαραγωγοί δεν έχουν εισόδημα για φέτος. Επιπλέον για την φόμωψη να δοθούν από το de minimis τα χρήματα που οφείλονται στους αμυγδαλοπαραγωγούς της Λάρισας από την φόμωψη, όπως ενισχύθηκαν πέρυσι οι συνάδελφοι τους από την Μαγνησία.

Ανάλογες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και μύκητες παρουσιάστηκαν σε καρύδια και αχλάδια για τα οποία ζητάμε αναπλήρωση εισοδήματος και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Τέλος, για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.


πηγή: CNN.gr

Σχόλια