Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) : Πρόσκληση και πρόγραμμα ημερίδας αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας την Πέμπτη 23/11/23

Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) διοργανώνει Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, η οποία θα λάβει ...


Η Επιστημονική Εταιρεία Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκομίας (4Ε) διοργανώνει Ημερίδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια Ημέρα Ελαιοκομίας, η οποία θα λάβει χώρα , στις 10.00 π.μ., στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο, (Ευριπίδου 12, έτος ίδρυσης 1864). Σύμφωνα με σχετική απόφαση του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας ο φετινός εορτασμός είναι αφιερωμένος στον ρόλο της Γυναίκας. Η παρούσα πρόσκληση είναι ανοικτή και η Ημερίδα απευθύνεται με εκλαϊκευμένες ομιλίες μελών της 4Ε στο ευρύ κοινό .


Πρόγραμμα


10.00: Προσέλευση.

10.30: Κήρυξη έναρξης εργασιών από την Πρόεδρο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κυρία Άντζελα Γκερέκου.

10:45 Σταύρος Βέμμος, Ομότιμος Καθηγητής Δενδροκομίας ΓΠΑ, Πρόεδρος 4E,

«Χαιρετισμός – Η σημασία της ελαιοκαλλιέργειας».

11.00: Συμβολικές βραβεύσεις γυναικών για την προσφορά τους στην ελληνική ελαιοκομία (σε αλφαβητική σειρά):

– Γκερέκου Άντζελα (Πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού)

– Καμηλάκη – Πολυμέρου Αικατερίνη (Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) – Μυλωνά Μαρία (ελαιοπαραγωγός)

– Χριστοπούλου Έφη (χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια) – Τριχοπούλου Αντωνία (Ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής, ΕΚΠΑ)


11.30: Αικατερίνη Πολυμέρου Καμηλάκη, Δρ. Ομότιμη ερευνήτρια, Διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας και της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, «Ελιά και Πολιτισμός, ο ρόλος της Γυναίκας».


11.45 Χρήστος Ζερεφός, Γ.Γ. Ακαδημίας Αθηνών, Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής της Ατμόσφαιρας και κλιματολογίας, «Χαιρετισμός – Η σημασία της ελιάς για το κλίμα».


12.00: Γιώργος Κουμπούρης, Ερευνητής ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου, «Η ελαιοκαλλιέργεια στην εποχή της κλιματικής αλλαγής».


12.15: Έφη Χριστοπούλου, χημικός, εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του IOC, ελαιογευσιγνώστρια, «Παρθένο ελαιόλαδο και καταναλωτής».


12.30: Κωνσταντίνος Α. Δημόπουλος, Ομότιμος καθηγητής Βιοχημείας &Χημείας Τροφίμων, Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ελαιόλαδο: Ένα βασικό συστατικό της Μεσογειακής Δίαιτας που είναι υγιεινή λιπαρή ύλη με αντιφλεγμονώδη δράση».


12.45: Γεώργιος Μπόσκου, Αναπληρωτής καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, «Φάε 5 ελιές την ημέρα».


13.00: Στρογγυλό τραπέζι συζήτησης με δημοσιογράφους και θέμα «Είναι το


ελαιόλαδο ένα ακριβό είδος πολυτελείας;» (Συντονίζει ο Βασίλης Ζαμπούνης, γεωργο-οικονομολόγος, εκδότης, αντιπρόεδρος 4Ε).


14.00: Ελαφρύ γεύμα

Σχόλια