Ρωσία :Εκτοξεύτηκαν οι τιμές βασικών αγαθών εν μέσω πολέμου

Το οικογενειακό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί καθόλου ενώ το ρούβλι έχει υποτιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου Για την Ντάρια Στεπάνοβα, μ...


Το οικογενειακό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί καθόλου ενώ το ρούβλι έχει υποτιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου Για την Ντάρια Στεπάνοβα, μητέρα δύο παιδιών που ζει σε μια μικρή πόλη στη ανατολική πλευρά των Ουραλίων, η αύξηση των τιμών για τα πάντα, από τις βρεφικές τροφές έως τις πάνες, έχει αναγκάσει την οικογένειά της να περικόψει πολλά από αυτά που θεωρούνται περιττά καθώς και τις εξόδους για φαγητό.

Η οικογένεια Στεπάνοφ είναι μια από τις εκατομμύρια οικογένειες στη Ρωσία που αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε περικοπές λόγω των σημαντικών αλλαγών που έχουν επέλθει στη ρωσική οικονομία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και των πολυάριθμων κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τη ΔύσηΗ Στεπάνοβα, 34 ετών, και οι δυο γιοι της, ο ένας πέντε ετών και ο άλλος νεογέννητος, προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα με τα 50.000 ρούβλια (550 δολάρια) τον μήνα που κερδίζει ο σύζυγός της Σεργκέι. Όταν πηγαίνει στα καταστήματα, επιθεωρεί τις τιμές αναζητώντας ευκαιρίες.

«Μπορώ να καταλάβω πώς όλα έχουν γίνουν πιο ακριβά κατά τα τελευταία πέντε χρόνια», δήλωσε η Στεπάνοβα στο Reuters από το διαμέρισμά της στο Σρεντεουράλσκ, μια πόλη στις όχθες της Λίμνης Ισέτ σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων βορείως του Γεκατερίνεμπουργκ και 1.400 χιλιομέτρων ανατολικά της Μόσχας.

«Πριν μπορούσες εύκολα να αγοράσεις τρόφιμα αξίας χιλίων ρουβλίων για τρεις ή τέσσερις ημέρες, αλλά τώρα όταν πηγαίνεις στο κατάστημα τα χίλια ρούβλια είναι τίποτα –μπορείς να αγοράσεις τρόφιμα μόνο για τις καθημερινές ανάγκες, όπως γάλα, γιαούρτι, ψωμί και τέλος –τα χίλια σου ρούβλια τέλειωσαν».

Το βρεφικό γάλα έχει τετραπλασιαστεί σε τιμή κατά τα πέντε τελευταία χρόνια από τότε που απέκτησε το πρώτο της παιδί, δήλωσε, ενώ η τιμή για τα παιδικά καροτσάκια έχει τριπλασιαστεί στα 60.000 ρούβλια. Οι τιμές για πάνες μίας χρήσης και βρεφική τροφή έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί, δήλωσε.

Το οικογενειακό εισόδημα δεν έχει αυξηθεί καθόλου ενώ το ρούβλι έχει υποτιμηθεί έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, καθιστώντας τα εισαγόμενα προϊόντα πιο ακριβά σε ρούβλια.

«Δεν μένουν χρήματα για να προσφέρουμε κάτι παραπάνω στον εαυτό μας», δήλωσε η Στεπάνοβα. «Φυσικά μπορείς να ζήσεις και χωρίς αυτά τα πράγματα αλλά τότε η ζωή δεν είναι τόσο ωραία».

Ενώ πολλές οικογένειες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξήσεις τιμών, οι ιδιαιτερότητες της ρωσικής οικονομίας σε καιρό πολέμου έχουν οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού για εκατομμύρια Ρώσους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών του 2024.

Η συγκεκριμένη οικογένεια δεν θέλει να συζητήσει για τα πολιτικά πράγματα, την Ουκρανία ή για το ποιος ευθύνεται για τις υψηλές τιμές και έτσι δεν είναι άμεσα σαφές ποιος θα είναι ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος που θα έχουν οι σκληρότερες συνθήκες στις εκλογές στη Ρωσία.

Ο Πούτιν αναμένεται να είναι υποψήφιος στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, μια κίνηση που θα τον κρατήσει στην εξουσία έως τουλάχιστον το 2030.


ΠΗΓΉ:  Zougla

Σχόλια