Σχεδόν μισό εκατομμύριο δέντρα (κωνοφόρων & οπωροφόρων) σε μία μόνο ημέρα φύτευσαν στο άγονο Τουρκμενιστάν

Το φτωχό σε νερό Τουρκμενιστάν δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου 2023 ότι είχε φυτέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο δέντρα σε μια πανεθνική «πράσινη εκστρα...


Το φτωχό σε νερό Τουρκμενιστάν δήλωσε στις 6 Νοεμβρίου 2023 ότι είχε φυτέψει σχεδόν μισό εκατομμύριο δέντρα σε μια πανεθνική «πράσινη εκστρατεία».  Οι αρμόδιες Αρχές του Τουρκμενιστάν, το οποίο στερείται νερού, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι έχουν φυτέψει περισσότερα από 470.000 δέντρα σε μια πανεθνική «πράσινη εκστρατεία», η οποία χρησιμοποιείται για την προώθηση της λατρείας της κυβερνώσας οικογένειας.


Από τότε που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, ο πρόεδρος του Τουρκμενιστάν Σέρνταρ Μπερντιμουχαμέντοφ έχει προωθήσει μια μεγάλη εκστρατεία για να προωθήσει τον εαυτό του και να τιμήσει τον πατέρα του – τον πρώην πρόεδρο Γκουρμπανγκούλι Μπερντιμουχαμέντοφ – με πορτρέτα, διαφημιστικές πινακίδες, αγάλματα και μνημεία των ηγετών τα οποία έχουν ανεγερθεί σε ολόκληρη τη χώρα.

Το «Ουδέτερο Τουρκμενιστάν», η επίσημη εφημερίδα της κυβέρνησης, ανέφερε τη Δευτέρα τις λεπτομέρειες μιας πανεθνικής «πράσινης εκστρατείας», κατά την οποία οι πολίτες του Τουρκμενιστάν φύτεψαν περισσότερα από 472.000 δέντρα συμπεριλαμβανομένων κωνοφόρων και οπωροφόρων δέντρων σε μία μόνο ημέρα.

Δημοσίευσε μια φωτογραφία του Σέρνταρ Μπερντιμουχαμέντοφ να φτυαρίζει χώμα φορώντας πράσινη – λευκή αθλητική στολή.

«Αυτή τη φθινοπωρινή ημέρα, ολόκληρη η χώρα ξεκίνησε μια εκστρατεία πρασίνου για να αυξήσει τον «πράσινο πλούτο» της χώρας», ανέφερε η εφημερίδα.

Σημειώνεται ότι το Τουρκμενιστάν είναι μια από τις πιο κλειστές κοινωνίες στον κόσμο, όπου η διαφωνία είναι παράνομη και οι Μπερντιμουχαμέντοφ ασκούν αυστηρό έλεγχο σε όλους τους τομείς της δημόσιας ζωής για σχεδόν δύο δεκαετίες.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) αναφέρει ότι η πίεση του νερού στο Τουρκμενιστάν είναι «εξαιρετικά υψηλή».

Τα τρία τέταρτα της χώρας καλύπτονται από τη μαύρη άμμο της ερήμου Καρακούμ και η ετήσια βροχόπτωση είναι κατά τόπους κάτω από 100 χιλιοστά.

Μια τεράστια διώρυγα μήκους 1.400 χιλιομέτρων, ένα από τα μεγαλύτερα αρδευτικά έργα στον κόσμο, μεταφέρει νερό από την έρημο στην πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ και τροφοδοτεί τις σημαντικές καλλιέργειες βαμβακιού της χώρας.

Οι αξιωματούχοι λένε ότι στο Τουρκμενιστάν έχουν φυτευθεί περίπου 145 εκατομμύρια δέντρα τα τελευταία χρόνια αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το απομονωμένο κράτος είναι αδύνατο να επαληθευτούν.

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατατάσσουν το Τουρκμενιστάν στην 176η θέση από τις 180 για την ελευθερία του Τύπου, ενώ η ομάδα δικαιωμάτων Freedom House έχει χαρακτηρίσει τη χώρα «καταπιεστικό αυταρχικό κράτος, όπου τα πολιτικά δικαιώματα και οι πολιτικές ελευθερίες στερούνται σχεδόν πλήρως».

Πηγή: AFP,  ertnews.gr

Σχόλια