Χριστίνα Σταρακά (ΠΑΣΟΚ): Ακέραιη η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την έλλειψη εργατών γης

Άρθρο για το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα έγραψε για ...


Άρθρο για το μείζον πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στην Αιτωλοακαρνανία και σε όλη την Ελλάδα έγραψε για την ενημερωτική ιστοσελίδα για αγροτικά θέματα agronews.gr η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και συνυπεύθυνη του κοινοβουλευτικού τομέα αγροτικής ανάπτυξης του Κινήματος, Χριστίνα Σταρακά.


Το κείμενο του άρθρου έχει ως εξής:

«Η Αιτωλοακαρνανία είναι μια περιφερειακή ενότητα που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα ως απασχόληση και πηγή εισοδήματος για τον πληθυσμό της. Τα νέα από τις καλλιέργειες και την συγκομιδή τους τελευταίους μήνες είναι αποκαρδιωτικά. Εξίσου δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις πολλών παραγωγών της περιοχής για την επόμενη περίοδο της συγκομιδής.

Η κρίση στην αγροτική παραγωγή δεν προκύπτει μόνο ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και των ολέθριων τακτικών της κυβέρνησης στις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, αλλά έχει κοινό παρονομαστή την έλλειψη εργατικού δυναμικού και τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη που οδήγησαν τον πρωτογενή τομέα στο σημείο μηδέν.

Αγρότες και παραγωγοί ανησυχούν πολύ, διότι δεν μπορούν να καλύψουν τις εργατικές ανάγκες στην παραγωγή και τη συγκομιδή με αποτέλεσμα να αφήνουν ακαλλιέργητες πολλές εκτάσεις γης. Αυτό το σκηνικό δεν παρατηρείται μόνο στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού βασίζεται στον αγροτικό τομέα ως μόνη πηγή εισοδήματος. Οι παραγωγοί κραυγάζουν για βοήθεια αλλά η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταποκριθεί θέτοντας σε κίνδυνο την ελληνική οικονομία, λόγω της έλλειψης προϊόντων, της αύξησης των τιμών και της οικονομικής ζημιάς των παραγωγών.

Οι αλλοδαποί εργάτες που εισήλθαν στην Ελλάδα με κάρτα ασύλου εγκατέλειψαν τη χώρα μας με προορισμό άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου θα λάμβαναν πιο γρήγορα άδεια παραμονής, όπως την Γαλλία και την Ισπανία. Επίσης προβλήματα προέκυψαν και με τους εποχικούς εργάτες γης που υπογράφουν τρίμηνες συμβάσεις. Σε αυτούς δεν εκδίδεται νέο ΑΜΚΑ από την ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν τα εργόσημα που τους αναλογούν και να οδηγούνται οι εργοδότες τους σε αθέμιτες πρακτικές για να τους αποδώσουν τα δεδουλευμένα και τα εργόσημα τους.

Το πάθημα δεν έδειξε να γίνεται μάθημα στην κυβέρνηση, η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε ότι έχει συμφωνήσει να φέρει εργατικό δυναμικό από την Αίγυπτο, την Μολδαβία, τη Γεωργία και την Ινδία. Ωστόσο δεν καθόρισε το πότε αυτοί οι άνθρωποι θα φτάσουν στην Ελλάδα ούτε πώς θα αντιμετωπίσουν τα γραφειοκρατικά προβλήματα. Δηλαδή ο κίνδυνος και αυτοί οι εργάτες γης να εγκαταλείψουν – αν ποτέ έρθουν – την Ελλάδα είναι παραπάνω από υπαρκτός. Εν έτει 2023, είναι αδιανόητα απερίσκεπτος ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση, που επαίρεται για τη μείωση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας στο δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, προκαλεί έλλειψη εργατών γης, θέτοντας σε κίνδυνο την αγροτική παραγωγή και όσους άμεσα ή έμμεσα εξαρτώνται από αυτήν.

Μία άμεση επίλυση είναι αναγκαία, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος της μη καλλιέργειας σημαντικών εκτάσεων και της έλλειψης συγκομιδής σημαντικού όγκου αγροτικής παραγωγής. Οι πρόχειρες και βιαστικές λύσεις που έχουν υιοθετηθεί από την κυβέρνηση δεν έδωσαν καμία βιώσιμη λύση. Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να πράξει άμεσα ότι είναι επωφελές για τους Έλληνες αγρότες και την εθνική οικονομία. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Η ευθύνη για ότι έχει συμβεί, συμβαίνει και θα συμβεί στον αγροτικό χώρο είναι αποκλειστικά δική της. Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, ως κύριος εκφραστής των ανθρώπων της ελληνικής υπαίθρου που δουλεύουν σκληρά και υπό αντίξοες συνθήκες για να τροφοδοτούν με τα προϊόντα τους όλους τους Έλληνες θα λάβει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την άμεση εξεύρεση λύσεων.»

Σχόλια