Σύσκεψη προσεχώς στο ΥπΑΑΤ για την προστασία ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας

Σύσκεψη για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει προσεχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την προστ...


Σύσκεψη για την ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με όλους τους κοινωνικούς εταίρους θα γίνει προσεχώς στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με στόχο την προστασία του προϊόντος από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών.

Αυτό συμφώνησαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης και ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης τους στην Αθήνα. Ο κ. Αυγενάκης είπε επίσης ότι θα εξεταστεί η πρόταση του κ. Λαμπρόπουλου για χρηματοδότηση της αγοράς μηχανημάτων συγκομιδής ελιών με στόχο να μειωθεί η ανάγκη για εργατικά χέρια.

Ο κ. Λαμπρόπουλος δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό: Σε συνάντηση που είχα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, συζητήσαμε:

  • Για τα προβλήματα, που δημιουργούνται από την κλιματική αλλαγή, κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια και στην συκοκαλλιέργεια, καθώς και την αναγκαιότητα για τη δημιουργία μικρών αρδευτικών φραγμάτων.
  • Για το μεγάλο πρόβλημα της ακαρπίας, λόγω της κλιματικής αλλαγής.
  • Για τα Σχέδια Βελτίωσης και την στήριξη για επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.
  • Για την προκήρυξη νέων Προγραμμάτων, που θα επιδοτούν γενναία την αγορά πιστοποιημένων μηχανημάτων, σύγχρονης τεχνολογίας, για την συλλογή του ελαιοκάρπου.
  • Για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας.
  • Για τις Επιδοτήσεις.


Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της ακαρπίας και του περονόσπορου, που σήμερα ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, την ερχόμενη Κυριακή, κατόπιν προσπάθειας του κ. Αυγενάκη, θα γίνει συνάντηση στην Ιταλία των 9 υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης του Νότου, ώστε να υπάρξει συντονισμός και στη συνέχεια, κοινό αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για την έγκριση αποζημιώσεων στο μέλλον.


Για την δημιουργία μικρών αρδευτικών φραγμάτων, ο υπουργός συμφώνησε για συνεργασία με τις Περιφέρειες, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός και χρηματοδότηση.

Για την αγορά σύγχρονων μηχανημάτων συλλογής του ελαιοκάρπου, επίσης συμφώνησε, ότι είναι μια θετική πρόταση, που μπορεί να υλοποιηθεί το συντομότερο, για διευκόλυνση των παραγωγών και την μείωση της εξάρτησης από εργάτες γης.

Για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας και προκειμένου να προστατευθεί το προϊόν μας, από τον ανταγωνισμό τρίτων χωρών, θα οργανώσει συνάντηση στο Υπουργείο όλων των Φορέων των Νομών Παραγωγής της Ποικιλίας Καλαμών, καθώς και αρμοδίων επιστημονικών φορέων, ώστε να υπάρξουν σωστές αποφάσεις, λαμβανομένης υπόψη και της απόφασης του ΣτΕ. Ευχαρίστησα τον κ. Αυγενάκη για την συνεργασία μας, την γνώση των προβλημάτων και τις προσπάθειες που καταβάλλει για την επίλυσή τους».
Σχόλια