Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει τη χρήση του ζιζανιοκτόνου glyphosate για 10 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει τη χρήση του αμφιλεγόμενου φυτοφαρμάκου .Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν τη χρήση της γλυφοσάτης σε ολόκληρη την Ε...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανανεώσει τη χρήση του αμφιλεγόμενου φυτοφαρμάκου .Οι Βρυξέλλες επιτρέπουν τη χρήση της γλυφοσάτης σε ολόκληρη την ΕΕ για 10 ακόμη χρόνια μετά την αποτυχία των κρατών μελών να καταλήξουν σε συμφωνία. Φωτογραφία: Haven Daley /AP

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι θα επιτρέψει τη χρήση του αμφιλεγόμενου ζιζανιοκτόνου glyphosate για 10 χρόνια, αφού τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για την ανανέωσή του.

Η γλυφοσάτη είναι ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στον κόσμο, αλλά οι επικριτές επισημαίνουν στοιχεία που λένε ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο και αποτελεί κίνδυνο για τη βιοποικιλότητα.


Φωτογραφία: Haven Daley /AP

Η προηγούμενη άδεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης έληξε τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά παρατάθηκε κατά ένα έτος εν αναμονή της διεξαγωγής επιστημονικής μελέτης για το εν λόγω φυτοφάρμακο.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δήλωσε τον Ιούλιο ότι δεν βρήκε «κρίσιμες ζώνες ανησυχίας» που να εμποδίζουν την εκ νέου αδειοδότηση της γλυφοσάτης, προκαλώντας αντιδράσεις από περιβαλλοντικές ομάδες.

Στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωσή της, αλλά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πλειοψηφία σε ψηφοφορία των 27 κρατών μελών της ΕΕ την Πέμπτη.

Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η απουσία της απαιτούμενης πλειοψηφίας σήμαινε ότι ήταν «υποχρεωμένη» να λάβει απόφαση πριν από τη λήξη της τρέχουσας άδειας στις 15 Δεκεμβρίου.

Η Επιτροπή δήλωσε ότι «θα προχωρήσει τώρα στην ανανέωση της έγκρισης της γλυφοσάτης για περίοδο 10 ετών, υπό ορισμένες νέες προϋποθέσεις και περιορισμούς».Πηγή: AFP ,  ertnews.gr

Σχόλια