Θεσσαλία - Λευτέρης Αυγενάκης: Επιπλέον 26 εκ. ευρώ στους παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή

Επιπλέον 26 εκ. ευρώ στους παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου «Στόχος...


Επιπλέον 26 εκ. ευρώ στους παραγωγούς που δεν έλαβαν προκαταβολή – Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου

«Στόχος μας η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει και πάλι παραγωγή» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

«Από την πρώτη στιγμή που συνέβη η καταστροφή στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση, με πρώτον τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν συνεχώς παρούσα… Δίπλα σε όσους έχασαν το βιός τους και αναζητούσαν ένα στήριγμα και μια χαραμάδα ελπίδας», δήλωσε από την Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκης.

Όπως ανέφερε ο κ. Αυγενάκης, η κυβέρνηση προχωράει με ταχύτατους ρυθμούς το πρόγραμμα αναγέννησης της Θεσσαλίας. Στόχος είναι η άμεση στήριξη του πρωτογενούς τομέα ώστε να μπορέσει το συντομότερο δυνατόν να υπάρξει και πάλι παραγωγή. Πέρα από τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για τη δωρεάν αντικατάσταση των ζώων που πνίγηκαν και την – επίσης δωρεάν- ανακατασκευή των στάβλων που καταστράφηκαν, υπάρχουν και οι άμεσες ανάγκες που καλύπτονται από τις αποζημιώσεις της Κρατικής Αρωγής και του ΕΛΓΑ.


Κάνοντας έναν απολογισμό για τα μέχρι σήμερα μέτρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ότι:Μέσω της Κρατικής Αρωγής και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για πρώτη φορά ενισχύθηκαν και οι αγρότες.

Ήδη έχουν δοθεί σε κτηνοτροφικές και γεωργικές εκμεταλλεύσεις περίπου 24 εκατ. ευρώ
Μέσω του ΕΛΓΑ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέβαλε στον ταχύτερο δυνατό χρόνο (18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για δηλώσεις για τη ζωική παραγωγή, και 25 μετά τη λήξη της προθεσμίας για τη φυτική παραγωγή) συνολικά 124 εκατομμύρια ευρώ.

Σε περίπου 24.000 γεωργούς πληρώθηκαν προκαταβολές 107,5 εκατ. ευρώ και σε 2.400 κτηνοτρόφους πληρώθηκαν προκαταβολές 16,5 εκατ. ευρώ.

Ο ΕΛΓΑ, αξιοποιεί τα δεδομένα των δηλώσεων ζημίας μέσω των πληροφοριακών του συστημάτων, και πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων θα καταβληθούν επιπλέον 26 εκ. ευρώ, στους παραγωγούς οι οποίοι δεν έλαβαν προκαταβολή μέχρι τώρα για τις ζημίες στις καλλιέργειές τους.

Συνολικά η κυβέρνηση έχει ενισχύσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει τις αποζημιώσεις από την καταστροφή, με 260 εκατ. ευρώ και αν απαιτηθούν κι άλλα είναι έτοιμη να τα διαθέσει.

Οι πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, οι παραγωγοί αρωματικών φυτών και κάθε παραγωγός που δεν ήταν υποχρεωμένος από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ να ασφαλίσει την παραγωγή του, θα αποζημιωθούν από τα 15,8 εκατ. ευρώ του Γεωργικού αποθεματικού του 2023, μετά την ολοκλήρωση των προκαταβολών στους ασφαλισμένους στον Οργανισμό.

Επιπροσθέτως, ο ΕΛΓΑ με την χρήση των διαθεσίμων του 2024, θα καταβάλλει προκαταβολή στους παραγωγούς των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες ζημιώθηκαν από τον παγετό της Άνοιξης 2023, ύστερα από διάταξη που θα φέρουμε στη Βουλή. Οι παραγωγοί των οποίων οι αμυγδαλοκαλλιέργειες επλήγησαν από τον Παγετό της Άνοιξης 2023, θα λάβουν γενναία προκαταβολή αποζημιώσεων μέχρι την 22α Δεκεμβρίου 2023.

Ο ΕΛΓΑ σε συνεργασία με τον Ομότιμο Καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Χρήστο Αυγουλά, θα αξιολογήσει το κόστος των δενδροκαλλιεργειών και άλλων πολυετών καλλιεργειών, για να αποζημιωθούν οι αγρότες μας για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου.

Η διαδικασία αυτή, πρόκειται να εξελιχθεί το συντομότερο δυνατόν και μέχρι την Άνοιξη του 2024, τόσο για να συνταχθούν τα αναγκαία πορίσματα, όσο και για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής Κρατικής Αρωγής στην οποία θα καταθέσει την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ ο πρόεδρός του Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Μελέτη για την κάλυψη του απωλεσθέντος εισοδήματος

Στο αμέσως προσεχές διάστημα ξεκινά μελέτη που θα αφορά την κάλυψη του απολεσθέντος εισοδήματος στις παρακάρλιες περιοχές και για όσους, γενικά, αδυνατούν να καλλιεργήσουν, λόγω της καταστροφής, τη γη τους. Στις παρακάρλιες περιοχές, 180.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης βρίσκονται ακόμα καλυμμένα με νερό.

Συγκεκριμένα άμεσα ανατίθεται – σύμφωνα και με τους κανονισμούς της ΕΕ – σε Ανεξάρτητο μελετητή η σύνταξη Σχεδίου (που θα μας παραδοθεί έως την 31η Δεκεμβρίου) ,για τον καθορισμό των τιμών και την τεκμηρίωση του περιβαλλοντικού οφέλους του προγράμματος. Αμέσως μετά κατατίθεται αίτηση τροποποίησης του ΠΑΑ για την ενεργοποίηση του μεταβατικού μέτρου. 

Για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο, για την ενίσχυση των Παρακάρλιων περιοχών και γενικά όσων αδυνατούν να καλλιεργήσουν, που αποτελεί ειδικό πρόγραμμα, απαιτείται η έγκρισή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2024. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου.

Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι.

Ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για αναπλήρωση του ζωϊκού κεφαλαίου

Παράλληλα, ο ΕΛΓΑ και η Γενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων του ΥΠΑΑΤ, εργάζονται εντατικά για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέσω των οποίων -και σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς- οι παραγωγοί θα μπορούν με χρηματοδότηση από το Π.Α.Α. να αναπληρώσουν ΔΩΡΕΑΝ το ζωικό τους κεφάλαιο, σε εφαρμογή του μέτρου 5.2, ούτως ώστε να ενισχυθούν σημαντικά, για την επανεκκίνηση της κτηνοτροφικής παραγωγής.

Αύριο, Πέμπτη, ο Τεχνικός Σύμβουλος αναμένεται να καταθέσει στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, για την ενεργοποίηση του μέτρου. Η υπογραφή της Υπουργικής Απόφασης και της πρόσκλησης θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του μήνα. Το πληροφοριακό σύστημα υποδοχής των αιτήσεων, θα ανοίξει το αργότερο έως τις 10 Ιανουαρίου.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κάλεσε τους κτηνοτρόφους που έχουν πληγεί να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους, ώστε να εκκινήσει η ανασύσταση της ζωικής παραγωγής στη Θεσσαλία.

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους γεωργούς και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας, ότι για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη η αναγέννηση αυτού του πανέμορφου και παραγωγικού τόπου, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα που είμαστε αποφασισμένοι να το κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε δίνοντας ελπίδα και προοπτική, σε κάθε πολίτη της Θεσσαλίας», κατέληξε ο κ. Αυγενάκης.


πηγή:ertnews.gr

Σχόλια