Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση στο βαμβάκι στον κάμπο της Θεσσαλίας προβλέπεται μείωση κατά 30% !!!

Η Θεσσαλία «χάνει» στρέμματα βαμβακιού Του Γ. Γκαντέλου Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση των στρεμμάτων βάμβακος φέτος στον κάμπο της Θεσ...


Η Θεσσαλία «χάνει» στρέμματα βαμβακιού

Του Γ. Γκαντέλου

Μεγάλη αναμένεται να είναι η μείωση των στρεμμάτων βάμβακος φέτος στον κάμπο της Θεσσαλίας που αγγίζει το 30%, με την πλειοψηφία των αγροτών να έχει στραφεί σε άλλες καλλιέργειες σύμφωνα με τη ζήτηση σε γεωπονικά γραφεία, όπως τα σιτηρά, το καλαμπόκι, τα όσπρια την βιομηχανική ντομάτα κ.α..


Σε αυτή την αρνητική συγκυρία, μεγάλο ρόλο έπαιξε η φετινή τιμή του προϊόντος που διαμορφώνεται από το Χρηματιστήριο εμπορευμάτων, αλλά και οι τεράστιες ζημιές που έχουν υποστεί εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα τα περισσότερα εκκοκκιστήρια πληρώνουν αυτές τις ημέρες τις όποιες παραγωγές συγκομίστηκαν με περίπου στα 56-57 λεπτά/κιλό καθώς «κλείνει» η χρονιά κάνοντας την εκκαθάριση στους αγρότες.

Φέτος δεν έγιναν πράξεις προπωλήσεων βάμβακος καθώς η τιμή του φλέρταρε σχετικά χαμηλά, σε σχέση με τα «χρυσά» συμβόλαια του 1 ευρώ/κιλό του περσινού καλοκαιριού, που και πάλι πολλοί αγρότες δεν εκμεταλλεύτηκαν χάνοντας την ευκαιρία. Πέρυσι, με αυξημένα τα κόστη οι περισσότεροι και χωρίς κάποιο συμβόλαιο πούλησαν περίπου 69 λεπτά/κιλό, τιμή σχετικά μικρή με το υψηλό κόστος παραγωγής σε αγροεφόδια, ενέργεια και καύσιμα που ίσχυαν εκείνη την περίοδο.

Φέτος στη Θεσσαλία και μετά τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου πολλά χωράφια δεν είναι κατάλληλα για την καλλιέργεια του βαμβακιού, είτε από φερτά υλικά, είτε από ζημιές που έχουν υποστεί στο έγγειο κεφάλαιο σε γεωτρήσεις, απώλεια λάστιχων ποτίσματος, αλλά και γεωργικού εξοπλισμού.

Επίσης πολλοί ΤΟΕΒ από καιρό έχουν προχωρήσει, στα πλαίσια της ορθής και έγκαιρης ενημέρωσης των μελών τους, για τον προγραμματισμό άρδευσης ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου 2023-2024, και μετά το καταστροφικό πέρασμα των πρόσφατων θεομηνιών που άφησαν πίσω τους σοβαρές ζημιές σε αντλητικά συγκροτήματα και αρδευτικά δίκτυα των οργανισμών. 

Και αυτό γιατί δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα υπάρξει κρατική οικονομική αρωγή και ποιο θα είναι το ύψος της, με αποτέλεσμα να έχουν τεθεί σε αναστολή λειτουργίας ορισμένες γεωτρήσεις από τις οποίες αρδεύονται αρκετά στρέμματα στη Θεσσαλία.

Ακόμα πολλοί παραγωγοί περιμένουν να δουν πού τελικά θα διαμορφωθούν οι στρεμματικές αποζημιώσεις από την Πολιτεία, καθώς δεν υπάρχει το απαιτούμενο κεφάλαιο να ξοδέψουν επιπλέον χρήμα για τη νέα χρονιά με πολλούς από αυτούς φέτος να παίζουν άμυνα.Σχόλια