Οπωροκηπευτικά & ψάρια στο κύμα των ανατιμήσεων - Αυξήσεις που ξεπερνούν το 50%

Οκτώ ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για ένα κιλό σαρδέλες - Δεν έχει τέλος το κύμα ακρίβειας Αντιμέτωποι με ένα ατελείωτο κύμα α...


Οκτώ ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι καταναλωτές για ένα κιλό σαρδέλες - Δεν έχει τέλος το κύμα ακρίβειας

Αντιμέτωποι με ένα ατελείωτο κύμα ακρίβειας βρίσκονται οι καταναλωτές οι οποίοι θα κληθούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για το Χριστουγεννιάτικό τραπέζι, παρότι ο πληθωρισμός μειώθηκε για τον Νοέμβριο.

Πέρα από το αρνί, τη γαλοπούλα και το χοιρινό που θα τα πληρώσουν χρυσά φέτος τα νοικοκυριά, κύμα ανατιμήσεων παρατηρείται στα οπωροκηπευτικά αλλά και τα ψάρια.


Ειδικά σε ότι αφορά τις τιμές πολλών οπωροκηπευτικών, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, έχουν πάρει την ανιούσα.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Ant1 η τιμή στα καρόταέχει φτάσει ακόμα και στα 1,,80 ευρώ το κιλό, ενώ οι τιμή στο λάχανο αγγίζει τα 0,80 λεπτά.

Τα αγγούρια, το ζευγάρι κόστιζαν πέρυσι 0,50 ευρώ και φέτος 0,70 ευρώ, ενώ τα αγγουράκια από 0,60 ευρώ το κιλό η τιμή τους εκτοξεύθηκε στο 1,50 ευρώ.


Αισθητά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι είναι και οι τιμές στα βλήτα τα οποία πωλούνται στο 1,40 ευρώ το κιλό, έναντι 1,00 ευρώ πέρυσι, ενώ οι μπάμιες στα 4,50 ευρώ φέτος από 3,20 ευρώ το κιλό πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο.

Ακρίβεια και στα ψάρια του λαού

Την ίδια ώρα οι τιμές στα ψάρια προκαλούν ζάλη καθώς σύμφωνα με ρεπορτάζ του Alpha, αυξήθηκαν κατά 4%, μόνο τον τελευταίο μήνα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σαρδέλα, που «άγγιξε» τα οκτώ ευρώ το κιλό, σημειώνοντας αύξηση 56%.

Ενδεικτικά, μέχρι πριν από λίγους μήνες, η τιμή της τσιπούρας ιχθυοτροφείου ξεκινούσε από τα 5-5,5 ευρώ το κιλό και τώρα πωλείται από 9 ευρώ το κιλό και πάνω, ενώ στην Ιταλία, τον βασικό εξαγωγικό προορισμό για τα ελληνικά ψάρια, τον Αύγουστο η τιμή της κατέγραψε υψηλό επταετίας.


πηγή:Newsbomb 

Σχόλια